De ideale reisroute door Bolivia in twee weken

Bolivia is een van onze favoriete landen in Latijns Amerika. Gecombineerd met Peru of Chili, of op zichzelfstaand, trek je in dit land langs bergen, woestijnen en de jungle. Wij vertellen je de ideale reisroute voor twee weken backpacken door Bolivia.

Kaart met de ideale reisroute in Bolivia
In twee weken trek je langs alle hoogtepunten van Bolivia.

Reisroute Bolivia

Bolivia wordt vaak gecombineerd met een reis door Peru of Chili. Kom je uit Peru, dan is Copacabana of La Paz je eerste stop. Vanuit Chili komt vrijwel iedereen het land binnen op een 4×4 tour naar Uyuni. 

Voor het gemak gaan wij uit van een eerste stop in Copacabana, na een reis door Peru. Je kan de route uiteraard ook in omgekeerde richting doorkruisen, met Uyuni als beginpunt.

Bezoek je alleen Bolivia, dan is La Paz waarschijnlijk je begin- en eindpunt. Reis dan na Uyuni weer terug naar La Paz voor je retourvlucht.

Uitzicht op de baai van Copacabana in Bolivia

Copacabana en Isla del Sol

Net voor de grens met Peru ligt de plaats Copacabana, de originele naamgever van het populaire strand in Brazilië. Hier ligt het strand aan het Titicacameer, het hoogst navigeerbare meer ter wereld. Het meer en het eiland Isla del Sol hebben een belangrijke betekenis voor de originele bewoners van Bolivia en zijn voor veel binnen- en buitenlandse toeristen een reden voor een stop.

Dat geldt ook voor Copacabana, waar eigenlijk niet zo gek veel te beleven valt. Je bezoekt het plaatsje vooral voor de boot naar Isla del Sol. Backpackers trekken naar het eiland voor de mooie uitzichten over het meer, hike’s naar de Inca ruïnes en om het langzame leven van de bewoners op het eiland te beleven.

Kom je vanuit Peru, dan is Copacabana een prima plek om je reis naar La Paz op te breken. Reis je alleen door Bolivia, dan kun je Copacabana ook wel overslaan. Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Copacabana en Isla del Sol.

Calle Jean in La Paz, Bolivia
Fietsers op de Death Road in Bolivia

La Paz

Combineer je Bolivia niet met andere landen, dan begin en eindig je je reis waarschijnlijk in La Paz. De grootste stad van het land ligt hoog in het Andesgebergte, dus doe het de eerste dagen rustig aan om aan de hoogte te wennen. Gelukkig is er genoeg te beleven in La Paz. Maak bijvoorbeeld zeker een ritje in de kabelbaan om de enorme omvang van de stad te aanschouwen.

La Paz is daarnaast een geweldige uitvalsbasis voor een aantal toffe uitstapjes. Vrijwel iedereen boekt vanuit La Paz de mountainbike belevenis over de Death Road, de ‘gevaarlijkste weg’ ter wereld. Ook bereik je vanuit La Paz gemakkelijk de belangrijkste ruïnes van Bolivia in Tiwanaku. Fans van hiking vertrekken uit La Paz richting de Cordillera Real bergketen.

De goedkoopste vluchten naar La Paz vind je op Skyscanner. Wil je alles weten over de hoogtepunten, andere tips, de uitstapjes en onze hostel aanraders, lees dan onze reisgids over La Paz.

Een 4x4 gaat door een rivier in het Amboro National Park in Bolivia
Een waterval in nationaal park Amboro

Santa Cruz en Amboró National Park

Santa Cruz wordt door veel backpackers overgeslagen. Het is na La Paz de grootste stad van Bolivia en bovendien de economisch meest voortvarende van het land. Omdat Santa Cruz in het laagland ligt verloopt het leven hier ook anders dan in de plaatsen in de Andes. Die andere vibe is een goede reden om Santa Cruz niet over te slaan.

De stad is bovendien de springplank voor een van de mooiste nationaal parken van Bolivia, namelijk Amboró. Omdat het Andesgebergte, de laaglanden en het Amazone regenwoud hier samenkomen heeft Amboró een uniek ecosysteem met bijzondere flora en fauna. Het park biedt veel activiteiten die allemaal te boeken zijn in Santa Cruz.

Alles over het nationaal park, de verschillende activiteiten, het boeken van een tour en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Amboró National Park.

Witte gevels in het oude centrum van Sucre in Bolivia
Rij stadsbussen in het oude centrum van Sucre in Bolivia

Sucre

De volgende stop is Sucre, de officiële hoofdstad van Bolivia. Wij vinden het ook de mooiste stad van Bolivia, met zijn witgeschilderde koloniale binnenstad en relaxte sfeer. Vanwege die sfeer en de geringe omvang is de stad populair bij backpackers. Ze blijven hier hangen om betaalbaar Spaans te leren of gewoon te verdwalen door de leuke straatjes, vele musea en mooie parken.

Spendeer hier minimaal twee dagen en bezoek ook zeker Parque Cretácico net buiten de stad. Op deze muur vlakbij een cementfabriek vind je de grootste collectie aan dinosaurus pootafdrukken ter wereld. Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Sucre reisgids.

De Cerro Rico berg in Potosi, Bolivia
Gevel van het Casa la Moneda in Potosi, Bolivia

Potosí

Niet ver van Sucre ligt Potosí, ooit een van de rijkste steden van de nieuwe wereld. Net als in Sucre is de koloniale binnenstad, opgenomen op de werelderfgoedlijst, een trekker. Maar nog veel belangrijker voor de stad is de Cerro Rico, de zilverberg waar Potosi ooit zijn rijkdom vandaan haalde.

De mijnen in de berg zijn nog altijd in gebruik en veel backpackers slaan een mijntour dan ook niet over. In deze bijzondere en schokkende belevenis, ervaar je de barre omstandigheden waarmee de mijnwerkers nog dagelijks te maken hebben. Heb je hier een te zwakke maag voor, dan kun je Potosí prima overslaan.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Potosí.

Mannelijke backpacker kijkt uit over de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia
Flamingo's bij Laguna Colorada in de woestijn bij Uyuni in Bolivia

Uyuni en de 4×4 tour

We eindigen de reisroute bij het hoogtepunt van Bolivia en een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika, de Salar de Uyuni. De zoutvlakte van Uyuni moet iedereen een keer in zijn leven zien. De belevenis is het beste op een meerdaagse 4×4 tour, die je boekt in het plaatsje Uyuni of in San Pedro de Atacama in Chili.

Tijdens de 4×4 tour trek je in drie of vier dagen naast de zoutvlakte langs woestijnen, kleurrijke meren, geisers en warmwaterbronnen. Een prachtig einde van jouw reis door Bolivia. Je komt alles te weten over deze tour en het boeken ervan in onze reisgids over Uyuni.

De tour eindig je in Uyuni of in de Atacama woestijn in Chili. Is Uyuni het eindpunt, dan reis je met de bus of het vliegtuig terug naar La Paz voor je terugvlucht. 

Bruin berglandschap in de Cordillera Real in Bolivia

In twee weken tijd bezoek je prachtige koloniale steden, de bizarre zoutvlakte en woestijnen en beleef je een adrenaline rush over de Death Road. Ook zo’n zin gekregen om door Bolivia te backpacken, lees dan alles in onze reisgids over backpacken in Bolivia.

Wil je deze reisroute door Bolivia delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia