Amboró National Park

Waar de Andes en de Amazone elkaar ontmoeten. Ontdek Amboró!

Het nationaal park Amboró is een bijzondere plek, omdat hier het Andesgebergte, de Boliviaanse laaglanden en het Amazone regenwoud bij elkaar komen. Deze samenkomst maakt het ecosysteem van Amboró uniek, met bijzondere flora en fauna. Wildspotten is niet gegarandeerd, maar de onaangetaste jungle is een geweldig rustpunt in jouw reis door Bolivia.

Het bijzondere ecosysteem zorgt ervoor dat Amboró een van de meest botanisch diverse plekken op aarde is. In het park zijn 3.000 verschillende plantensoorten geteld. Ook het aantal wilde dieren is bijzonder. Zo leven er bijvoorbeeld 177 verschillende soorten zoogdieren, waaronder de jaguar, de puma, de brilbeer en de reuzenmiereneter. Ontmoetingen met deze dieren zijn zeldzaam, maar er bestaat zeker een kans.

Bezoekers van Amboró kunnen het park alleen bezoeken met een verplichte gids. Dat is maar goed ook, want zij vormen je beste kans op het spotten van wilde dieren. Een of meerdaagse tours worden ondernomen in het noorden en het zuiden van het park, beiden met een heel eigen karakter en andere activiteiten.

Een waterval in nationaal park Amboro

Foto: Josie

De noordzijde van nationaal park Amboró

Van de twee zijdes krijgt het noorden van het park de minste toeristen. Dit is de Amazone regenwoud kant van het park en daarom dichter begroeid. Hier leven dan ook meer wilde dieren en de kans om ze te spotten is groter dan aan de zuidzijde. Waarschijnlijk zal je hier apen, toekans, ara’s en verschillende reptielen en insecten tegenkomen.

De noordzijde is te benaderen via zes ingangen en de gids zal de ingang laten afhangen van het seizoen en de regenval. Tijdens de meeste tours trek je met een 4×4 de noordzijde in en ga je daarna te voet of per kano dieper het park in.

Afhankelijk van de duur van je tour kom je langs watervallen, natuurlijke zwembaden, dinosaurus fossielen, grotten en zal je een of meerdere dag- en nachtwandelingen maken. Het doel van de wandelingen is naast het spotten van wilde dieren ook uitleg van de gids over het regenwoud en de flora en fauna.

Een 4x4 gaat door een rivier in het Amboro National Park in Bolivia

Foto: Josie

De zuidzijde van nationaal park Amboró

Het zuiden van het park is heuvelrijk en de bossen zijn minder begroeid. Je hebt in dit deel van het park vaak mooie uitzichten en spectaculaire zandstenen kloven, maar de kans op het spotten van wild is minder groot dan in het noorden. Dit deel is wel perfect voor het spotten van vogels.

Tours in dit deel van het park worden altijd ondernomen in Refugio Los Volcanes. Afhankelijk van de duur van je tour behoren trekken langs watervallen, gigantische bomen en mooie uitkijkpunten tot de activiteiten. Sommige tour operators zetten ook wild camera’s uit op zoek naar dieren. Aan de zuidzijde zijn de wandelingen meestal lang, dus zorg dat je conditie op orde is.

Een tour kan eventueel ook gecombineerd worden met een bezoek aan de inca ruïnes van El Fuerto, niet ver van Samaipata.

Bomen in het Amboro National Park in Bolivia

Foto: Josie

Een tour door Amboró kiezen

Een tour in Amboró regel je het gemakkelijkst in Santa Cruz. In de stad zijn meerdere aanbieders die een- of meerdaagse tours door het park aanbieden. Bij een meerdaagse tour overnacht je in een tent of lodge in het park en maaltijden en het vervoer van en naar Amboró zijn altijd inbegrepen. De beste reistijd is in het droogseizoen van april tot september, met een koeler klimaat.

In zowel de noord als de zuidzijde worden tours aangeboden als dagtour, 2-dagen-1-nacht en 3-dagen-2-nachten. Een tweedaagse tour kost ongeveer €100,- per persoon. De kans op het spotten van wilde dieren is zoals gezegd groter in de noordzijde, maar dat betekent niet dat je in de zuidzijde niets zal tegenkomen. Zoals overal geldt dat hoe langer je in het park verblijft hoe groter de kans op wilde dieren wordt.

Je kan ook zelf naar het park afreizen, maar je moet alsnog plaatselijk een gids regelen voor toegang tot het park. Dit is goedkoper dan met een tour vanuit Santa Cruz, maar het ontbreekt meestal wel aan maaltijden en een overnachting. Voor de noordzijde regel je een gids in Buena Vista en voor de zuidzijde doe je dit in Samaipata.

Een kolibrie bij een bloem in het nationaal park Amboro

Foto: Maarten Zam

Hoe kom je in Amboró?

Met een tour in Santa Cruz

Als je een tour boekt in Santa Cruz is het vervoer naar het park en terug naar je hostel of hotel in Santa Cruz inbegrepen. Santa Cruz is onder andere bereikbaar met de bus vanuit La Paz (18 uur) en Sucre (12 uur). Internationale vluchten uit onder meer Europa komen aan op Viru Viru International Airport. Binnenlandse vluchten landen op El Trompillo Airport. De goedkoopste vluchten naar Santa Cruz vind je op Skyscanner.

Op eigen gelegenheid

Wil je op eigen gelegenheid naar de noordzijde reizen en daar een gids boeken, dan ga je naar Buena Vista. Pak hiervoor een bus op de oude busterminal (Isos) van Santa Cruz richting Yapacani en stap uit in Buena Vista. De busrit kost ongeveer 2 euro en duurt anderhalf uur.

Een gids regelen voor de zuidzijde doe je op eigen gelegenheid in Samaipata. Pak hiervoor de Expresso Samaipata met bus nummer 8 op de nieuwe bus terminal (Omar Chavez Ortiz) van Santa Cruz. Een ticket kost ongeveer 3 euro en de reisduur is minimaal twee uur. Ook de bus van Sucre naar Santa Cruz komt langs Samaipata.

Wil je deze reisgids over Amboró delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia