Salar de Uyuni

De mooiste zoutvlakte ter wereld. Ontdek buitenaards Uyuni!

Het hoogtepunt van je reis naar Bolivia is ongetwijfeld Salar de Uyuni, de zoutvlaktes van Uyuni. Met een omvang van meer dan 10.000 vierkante kilometer de een na grootste ter wereld. Bij je bezoek is de grootte maar moeilijk te bevatten en het voelt alsof je een andere wereld bezoekt. 

Het geknars van je schoenen op de droge zoute ondergrond verveelt nooit. Kom je hier in het regenseizoen, dan zorgt een dun laagje water voor een geweldig spiegeleffect. Wanneer je de zoutvlaktes ook mag bezoeken, deze ervaring vergeet je nooit meer.

Salar de Uyuni met een dagtour

Wij raden aan om een meerdaagse tour te boeken. Zit je krap in de tijd of geld, of heb je al een hoop mooie landschappen van Bolivia gezien, dan is een dagtour voldoende om de zoutvlakte van Uyuni te beleven. Vrijwel alle dagtours volgen hetzelfde programma en bezoeken dezelfde locaties. 

De dag begint bij een kerkhof voor oude locomotieven. Best een bijzonder gezicht, maar niet te vergelijken met wat komen gaat. Hierna vertrek je namelijk naar de spectaculaire zoutvlaktes.

Reflections from Uyuni

Bekijk wat een klein beetje regen kan doen voor een geweldig spiegeleffect in de video Reflections of Uyuni van filmmaker Enrique Pacheco.

Standaard zit in de dagtour een lunch bij het enige hotel op de vlakte en een bezoek aan Isla Incahuasi, een cactuseiland midden in de zoutvlakte. Klim naar de top van dit eiland en je lijkt boven de wolken te zweven. 

Daarna zoekt je chauffeur meestal een mooi plekje voor je uit, weg van andere toeristen, en kun je zoveel als je wilt foto’s nemen. Na de adembenemende zonsondergang ga je dan weer terug naar het plaatsje Uyuni.

De verschillen in de tour zitten voornamelijk in de auto en de chauffeur. Heb je geen goed gevoel bij de auto of de chauffeur (wij hebben ook de verhalen van dronken chauffeurs gelezen) laat dit dan voorafgaand aan de tour bij de tourorganisator weten. 

Het helpt om bij andere reizigers rond te vragen naar tips. Zij kunnen je wijzen op die ene chauffeur die de mooiste plekken bezoekt of de leukste foto’s van je maakt. Maak je bij het boeken trouwens niet zo druk als je chauffeur alleen Spaans en geen Engels spreekt, er hoeft weinig te worden uitgelegd onderweg, want de prachtige beelden spreken voor zich.

Een dagtour is het goedkoopste als je hem bij aankomst in het plaatsje Uyuni regelt. Je loopt hiervoor gewoon de verschillende touroperators af en je kan tot de avond van tevoren bij de meesten nog gewoon de volgende dag mee. Wij raden wel aan om vooraf al wat beoordelingen van de verschillende tourorganisators te verzamelen, bijvoorbeeld online of bij andere reizigers in Uyuni.

Flamingo's bij Laguna Colorada in de woestijn bij Uyuni in Bolivia

De meerdaagse tour

Omdat er zoveel aanbieders zijn, kun je meerdaagse tours krijgen van twee, drie, vier of zelfs nog meer dagen. De meest veelvoorkomende tour gaat echter uit van vier dagen en drie nachten. Is je startpunt het plaatsje Uyuni, dan komt de eerste dag redelijk overeen met het reisschema van de dagtour. 

De volgende dag trek je met de meeste tours dan langzaam richting het zuid-westen van Bolivia naar Chili. Veel backpackers laten hun tour eindigen in San Pedro de Atacama in Chili, maar je kunt evengoed een tour boeken die je weer terug brengt naar het plaatsje Uyuni. De tour kan je ook regelen in San Pedro de Atacama en in omgekeerde richting afleggen, maar hier betaal je meestal een stuk meer voor dan wanneer je startpunt Uyuni is.

De meerdaagse tours van de verschillende aanbieders zijn niet allemaal hetzelfde, maar grotendeels bezoeken ze dezelfde hoogtepunten. Het is vaak afhankelijk van je reisgezelschap welke plekken worden overgeslagen of waar je langer blijft hangen.

Een Nissan 4x4 op de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia

Vrijwel altijd bezoek je de felgroene Laguna Verde en vuurrode Laguna Colorada-meren, waar je veel flamingo’s zult tegenkomen. Ook gaan de meeste tours naar de Salvador Dalí woestijn, de Árbol de Piedra (letterlijk Stenen Boom) en de geisers van Sol de MañanaJe eindigt bijna altijd bij Laguna Chalviri, waar je kan zwemmen in warmwaterbronnen. 

Je bereikt tijdens de meerdaagse tour hoogtes tot wel 4.700 meter, dus zorg dat je ook warme kleding meeneemt. Vooral als de zon onder gaat kan de temperatuur wel dalen tot -20 graden.

Tijdens de tour wordt de lunch meestal door je chauffeur verzorgd. In de avond eet je vaak bij je accommodatie. Wat voor accommodatie je hebt hangt af van de gekozen tourorganisator. In het plaatsje Uyuni kan je bij veel organisators binnen lopen om informatie te krijgen en de reis te boeken. 

Lees je van te voren goed in, bekijk de beoordelingen van verschillende organisaties online en praat met anderen in het plaatsje. De reizigers daar hebben de meest recente informatie en misschien ook wat goede tips voor je.

Laguna Verde en bergen in Bolivia

Overnachten in Uyuni

In het plaatsje Uyuni is weinig te beleven, maar een overnachting is vrijwel verplicht omdat de meeste tours vroeg vertrekken. Het aanbod aan accommodaties is natuurlijk groot, maar de prijzen liggen wat hoger dan in de rest van Bolivia. Toch heb je al een overnachting vanaf €6,- per nacht.

Omdat Uyuni op hoogte ligt kan het hier ’s nachts behoorlijk koud worden, maar lang niet alle accommodaties hebben verwarming of zelfs warme douches. Let hier dus wel op bij het boeken.

Onze favoriete accommodaties in Uyuni

Hostal Quinua Dorada

Vriendelijke eigenaren, fijn bed, warme douche en heerlijk ontbijt

Piedra Blanca Backpackers

Leuk om andere backpackers te ontmoeten en echt warme douche

Beliz - Inn B&B

Mooie, schone kamers met comfortabel bed, verwarming en warme douche

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Uyuni vind je op Booking.com.

Stenen boom in de Salvador Dali woestijn bij Uyuni in Bolivia

Hoe kom je in Uyuni?

Bus

De makkelijkste manier om in Uyuni te komen is met de bus. Vanaf La Paz vertrekken er meerdere dag- en nachtbussen, die je in ongeveer 10 uur in Uyuni brengen. 

Vanaf Sucre kun je ook een nacht- of dagbus pakken, maar hiermee zul je soms moeten overstappen in Potosí. De rit duurt maximaal 4 uur vanaf Potosí en nog 3 uurtjes langer vanaf Sucre. 

Kom je vanuit Chili, dan kun je een directe bus pakken naar Uyuni vanaf Calame. Deze doet er ongeveer 10 uur over, inclusief de formaliteiten bij de grensovergang. 

Wil je online je busticket kopen, kijk dan op TicketsBolivia.

Trein

Het treinstation van Uyuni ligt op de verbinding van Oruro in het noorden tot Villazon op de Argentijnse grens in het zuiden, met een stop in Tupiza. Kom je vanuit La Paz, dan moet je eerst de bus naar Oruro pakken. Vanaf daar brengt een trein je in ongeveer vier uur in Uyuni.

Vliegtuig

Uyuni beschikt over een klein vliegveldje, waar meerdere keren per dag vluchten van La Paz aankomen. Handig als je de lange, vaak koude busrit van La Paz niet zo ziet zitten. Alle vliegtickets, tarieven en tijden van La Paz naar Uyuni vind je op Momondo.nl.

Gestapelde stenen op een eiland in de zoutvlakte van Uyuni

Wil je deze Uyuni reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia