Copacabana

De populairste plaats aan het Titicacameer en springplank voor Isla del Sol. Ontdek Copacaba!

De naamgever van het populaire strand in Rio de Janeiro is een klein plaatsje aan het Titicacameer in Bolivia. Copacabana komt van kota kawana, dat uitzicht op het meer betekent in Aymara. Dat uitzicht maakt Copacabana tot een erg populaire bestemming onder Boliviaanse toeristen en backpackers weten het plaatsje ook te vinden als tussenstop op doorreis naar Peru of voor een bezoek aan Isla del Sol.

In het plaatsje zelf is eigenlijk niet zo bijzonder veel te beleven. Dat weerhoudt Boliviaanse toeristen er niet van om in het weekend met drommen naar het strandje te komen. Je hebt hiervandaan een mooi uitzicht op het meer, maar dit wordt helaas verstoord door het vele afval op het strand en de drukte met waterfietsen en scootertjes.

Boliviaanse toeristen worden ook aangetrokken door de Kathedraal van Copacabana, een van de oudste kerken van Bolivia met een beeld van de Zwarte Maagd. Het beeld schijnt helende krachten te hebben.

Wil je de beentjes strekken in Copacabana, dan kan je een hike maken naar de top van de Cerro Calvario. Na een stevige klim van 30 minuutjes heb je een mooi uitzicht over het plaatsje en de baai. Ook zijn er nog meerdere Inca ruïnes net buiten Copacabana te vinden. Die vind je ook op Isla del Sol, de populairste dagtrip vanaf Copacabana.

Twee Boliviaanse vrouwen wassen kleding op Isla del Sol in Bolivia

Isla del Sol

Volgens de Inca legende verrees de god Viracocha uit het Titicacameer en heeft hij op Isla del Sol de zon geschapen. Om die reden heeft het eiland en het meer een bijzondere betekenis voor de Inca’s en Boliviaanse afstammelingen. Toeristen trekken voornamelijk naar het eiland voor de mooie uitzichten over het meer, hike’s naar de Inca ruïnes en om het langzame leven van de bewoners op het eiland te beleven.

De meesten zullen Isla del Sol bezoeken op een dagtrip en sommigen zullen dit combineren met een bezoek aan Isla de la Luna, ten noorden van het eiland. Elke dag vertrekken er langzame bootjes naar de twee eilanden vanaf Copacabana. Combineer je de twee eilanden op een dagtrip, dan heb je kans dat je langer op een bootje zit dan op de eilandan. Je kunt daarom beter kiezen voor een bezoek aan alleen Isla del Sol of langer blijven door te overnachten op het eiland.

Voor de dagtrip vertrekken elke dag rond half 9 bootjes vanaf Copacabana. Een ticket koop je aan het strand of voor minder geld in een van de toeristenwinkels in het plaatsje. Verwacht ongeveer 35 BOB te betalen. Je hebt ook nog de mogelijkheid om in de middag, om half 2, een halve dag tour naar Isla del Sol te maken. Omdat je niet heel lang op het eiland zal zijn adviseren we deze boot alleen te nemen als je een overnachting op het eiland gaat maken. Beide bootjes maken stops in het zuiden en het noorden van het eiland.

Het Titicacameer in Bolivia

Overnachten in Copacabana

Copacabana is populair onder Boliviaanse toeristen en daarom kan het in het weekend druk zijn, met hogere prijzen bij de accommodaties. Je betaalt vaak minder als je hier doordeweeks bent.

Rond Avenida 6 de Agosto vind je veel betaalbare hostels, maar de goedkoopste liggen wat verder gelegen van de hoofdstraat. Op de weg richting Peru vind je een aantal nieuwe hostels met lagere prijzen en het is hier aanzienlijk rustiger dan in de stad. Je hebt al een bed voor €4,- per nacht.

Let bij het boeken of jouw hostel warm water heeft, want het kan behoorlijk afkoelen in de avond. Wil je overnachten op Isla del Sol, dan vind je een aantal basic hostels op Yumani.

Onze favoriete hostels in Copacabana

Hostal Las Olas

Bijzonder hostel in Guadi stijl met llama's in de tuin en geweldig uitzicht

Hostal Piedra Andina

Mooi en schoon hostel, met fijne kamers en balkon met uitzicht

Hostal Florencia

Een van de meest betaalbare hostels met warme douche. Goede keuze!

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Copacabana vind je op Booking.com.

Moeder en dochter op het strand in Copacabana, Bolivia

Hoe kom je in Copacabana?

Bus

De enige manier om Copacabana te bereiken is met de bus. In La Paz pak je de bus op de terminal bij Cementerio. Die rit duurt drie en half uur en kost minimaal 30 BOB. 

Vanuit Peru kun je ook een directe bus nemen, die na de grensovergang doorrijdt naar Copacabana. De bus van Puno in Peru doet er ongeveer drie uur over, inclusief de tijd die je kwijt bent bij de grens. 

Vanuit andere steden in Peru, zoals Cusco of Arequipa kun je ook een busticket kopen voor Copacabana, maar hier moet je vrijwel altijd van bus wisselen in Puno. 

Wil je online je busticket kopen, kijk dan op TicketsBolivia.

Wil je deze Copacabana reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia