Mountainbiken over de gevaarlijkste weg ter wereld in Bolivia

De North Yungas Road in Bolivia staat alom bekend als de Death Road. Deze weg, ten noordoosten van La Paz, werd ooit bestempeld als de gevaarlijkste route ter wereld. Sinds de aanleg van de weg in de jaren dertig zijn hier zo’n 30.000 mensen omgekomen. Na het gereedkomen van een nieuwe asfaltweg wordt de onverharde weg vrijwel niet meer gebruikt door auto’s of bussen. Tegenwoordig dalen mountainbikes op een veilige manier van deze weg af en dat is een van de populairste avonturen in Bolivia.

Mountainbiken over de Death Road is populair onder toeristen in Bolivia. Dit komt niet alleen door de sensatie van rijden op de gevaarlijkste weg ter wereld, maar ook omdat je tijdens de 65 kilometer lange route een afdaling van meer dan 3.500 meter maakt. 

Je begint op 4.700 meter hoogte in de bergen van de Andes en zal afdalen tot een hoogte van ongeveer 1.200 meter in de tropische jungle. Onderweg kijk je uit over de mistige bergen van de Cordillera Real, talloze watervallen en de groene afgronden langs de route.

Auto langs een bergwand op de Death Road in Bolivia

Hoe verloopt de dag?

De tour begint in La Paz, waar je door de meeste touroperators wordt opgehaald bij je hostel of hotel. Hierna vertrek je met een busje naar La Cumbre op 4.700 meter hoogte, met uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen van de Andes. Hier krijg je ontbijt en ontvang je je gear en je mountainbike. 

Je maakt bij La Cumbre ook wat proefrondjes om te checken of alles in orde is. Daarna begint de afdaling over een asfaltweg. Dit is nog niet de Death Road, maar de uitzichten zijn er niet minder om. Je kan nu bovendien goed wennen aan je fiets en je remmen.

Op ongeveer 3.000 meter hoogte kom je aan bij het begin van de Death Road. Hier wordt het asfalt ingeruild voor een smalle, drie meter brede, onverharde weg langs de bergen. Met de bergwand aan de ene kant en de afgrond aan de andere kant daal je zo’n 2.000 meter af, terwijl je wolken, watervallen en veel stof achter je laat. 

Zonder kleerscheuren kom je hopelijk aan op 1.200 meter hoogte, waar een koud drankje, een lunch en verkoeling in het zwembad op je wachten. Een busje brengt je daarna weer terug naar La Paz. Je hebt de Death Road overleefd!

Fietsers op de Death Road in Bolivia
Mountainbiker kijkt uit over de bergen langs de Death Road in Bolivia
Mountainbike en zak met gear voor de Death Road

Kiezen voor een tourorganisatie

In La Paz zijn er tientallen bedrijfjes die mountainbiken op de Death Road organiseren. De prijzen zullen soms flink van elkaar verschillen, maar in dit geval betekent een hogere prijs vrijwel altijd veiligere gear en nieuwere, betere fietsen. Shop voordat je een organisatie kiest dus vooral rond en lees ook de online beoordelingen van de verschillende organisaties. 

Er valt meestal wel te onderhandelen over de prijs en je kan vaak bij het boeken de volgende dag al mee. Organisaties met een goede reputatie, die het bovendien al jaren doen, zijn Gravity, Xtreme Downhill en Vertigo Biking

Waar je bij het boeken ook nog op moet letten is of je nog foto’s krijgt van je avontuur. Sommige organisaties maken onderweg foto’s of zelfs video’s met drones van je, die je later via een usb-stick, e-mail of de cloud zal ontvangen. Dit is leuk, want je mag tijdens de rit vrijwel nergens zelf stoppen om foto’s te maken. 

Een belangrijke keuze die je bij het boeken moet maken is welke fiets je wilt. De meeste organisaties geven je de keuze uit drie fietsen: eentje zonder vering, eentje met voorvering of eentje met vering voor en achter. Uiteraard hangt hier een verschillende prijskaartje aan. Wij vonden de afdaling op een fiets met alleen voorvering prima te doen, maar kies vooral een fiets waar jij je het meest comfortabel op voelt.

Backpacker met helm kijkt in de afgrond van de Death Road in Bolivia

Veiligheid op de Death Road

Vanwege de reputatie van de Yungas Road staat veiligheid bij de meeste organisaties voorop. Je krijgt goede instructies vooraf en tijdens de rit rijden zowel voor- als helemaal achteraan instructeurs mee. Ook rijdt er meestal een busje met een reservefiets en een monteur achter de stoet, mocht er wat met je fiets gebeuren tijdens de afdaling. 

Natuurlijk zijn er de afgelopen jaren wel een aantal ongelukken gebeurt op de weg, maar dit kwam meestal door onzorgvuldigheid van de rijder zelf. Als je de instructies van de gidsen goed opvolgt, moet je zonder problemen de Death Road kunnen overwinnen.

Nog wat tips om veilig het einde te bereiken:

  • Is er iets mis met je fiets? Stap dan meteen af en breng de leiding hiervan op de hoogte.
  • Blijf altijd rijden achter de voorste instructeur.
  • Maak je niet druk dat anderen harder rijden en bij je wegrijden. Er wordt meermaals gewacht op anderen tijdens de route en zo kun je meer genieten van de rit.
  • Houdt je stuur altijd met twee handen vast en rem flink af voordat je langs water, bijvoorbeeld van een waterval, komt.

Ben je er klaar voor? Regel je Death Road tour in La Paz.

Wil je deze death road gids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia