Tiwanaku

De belangrijkste ruïnes van Bolivia. Ontdek Tiwanaku!

Wil je een culturele duik in de geschiedenis van Bolivia maken, dan is het bezoeken van de archeologische plaats Tiwanaku een van de beste opties. Tiwanaku zijn de belangrijkste pre-Inca ruïnes van Bolivia en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad was de hoofdstad van het Tiwanakurijk, dat tot ongeveer het jaar 1000 over grote delen van het latere zuidelijke Incarijk heerste.

De stad werd waarschijnlijk rond het jaar 200 gesticht en er is door de jaren heen veel verloren gegaan. Toch hoef je niet lang te lopen door de ruïnes om een idee te krijgen van de rijkdom van de stad. Hoogtepunten zijn de enorme Zonnepoort, de Verzonken Tempel en de vele zandstenen beelden en details. In het museum vind je bovendien veel interessante opgegraven voorwerpen gemaakt door het Tiwanakuvolk.

Toegang tot de ruïnes is helaas niet goedkoop. Buitenlandse toeristen betalen 100 BOB, terwijl Bolivianen maar 10 BOB kwijt zijn. Heb je het geluk dat er een Engelstalige gids aanwezig is, dan raden wij aan om hier extra voor te betalen. Met de uitgebreide tour van anderhalf tot twee uur komt de plaats pas echt tot leven.

Overnachten bij Tiwanaku

De ruïnes van Tiwanaku zijn gemakkelijk te bezoeken op een dagtrip vanuit La Paz. We raden aan je accommodatie dan ook daar te boeken, omdat er vrijwel geen aanbod is in Tiwanaku. Er is bovendien weinig anders te doen in de omgeving. Bekijk onze favoriete hostels in La Paz. Wil je toch in Tiwanaku overnachten, dan is Hotel Akapana een van de weinige opties.

Beeld in de oude stad Tiwanaku in Bolivia

Hoe kom je in Tiwanaku?

Bus

Vrijwel iedereen bezoekt Tiwanaku met de bus vanuit La Paz. Vlakbij de centrale begraafplaats (Cementerio) vertrekken dagelijks minibusjes naar Tiwanaku. Je kan ook een busje pakken naar de grens bij Desaguadero, want die passeren onderweg Tiwanaku. 

De busjes vertrekken in La Paz aan de overkant van de ingang van de begraafplaats. De rit duurt ongeveer 90 minuten naar Tiwanaku. Meestal word je bij de archeologische plaats afgezet, maar soms rijdt het busje alleen naar het gelijknamige plaatsje Tiwanaku. Vanaf daar pak je dan een taxi of loop je naar de ruïnes 2 kilometer verderop. Wanneer je alles gezien hebt pak je eenvoudig weer een van de vele bussen terug naar La Paz.

Touroperator

Je kan vanuit La Paz natuurlijk ook een tour boeken via een travel agent. Je betaalt hier natuurlijk veel meer voor dan als je op eigen gelegenheid naar Tiwanaku reist. Bovendien spreekt de gids die je hierbij krijgt meestal alleen Spaans. Wel word je waarschijnlijk opgehaald en later weer afgezet bij je hotel of hostel in La Paz.

Wil je deze Tiwanaku reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia