Wilde dieren spotten in Ecuador. Wat zijn de beste wildlife spots?

Ecuador is een paradijs voor fans van wilde dieren. Van pinguïns op de Galapagos tot walvissen aan de kust. En van beren in de Andes tot tientallen aapjes en zelfs de jaguar in het regenwoud. Wij vertellen je de beste plekken voor het spotten van wildlife in Ecuador.

Wilde dieren in de jungle van Ecuador

Een van de meest dierrijke en ongerepte gebieden ter wereld is natuurlijk het Amazone regenwoud. De Amazone heeft meerdere aftakkingen door Ecuador lopen, waardoor je ook hier de wilde dieren van dit regenwoud kan spotten.

Veel pakketreizen in Ecuador zeggen de jungle te bezoeken, maar komen niet verder dan het plaatsje Tena. Aan de rand van het regenwoud ben je hier inderdaad nog net in de jungle, maar veel meer dan wat insecten en vogels zal je niet niet spotten. Toch is het regenwoud in Ecuador een van de meest biodiverse plekken van de Amazone. Wil je diep in de jungle wilde dieren spotten, dan moet je in Ecuador naar Cuyabeno of Yasuni.

Een gids probeert wild te spotten op een boot in de Cuyabeno Wildlife Reserve
Een goede gids is enorm belangrijk bij het wildspotten.

Cuyabeno Wildlife Reserve

Cuyabeno ligt in het noordoosten van Ecuador, dichtbij de grens met Colombia aan de voet van het Andes gebergte. Hierdoor kan het regenwater in tegenstelling tot de rest van de Amazone moeilijk wegkomen, waardoor grote delen vaak onder water staan en meren creëren. Gecombineerd met een koeler klimaat zorgt dit voor een enorm hoge biodiversiteit. Dat maakt de Cuyabeno Wildlife Reserve een van de beste plekken in de Amazone om wilde dieren te spotten.

In Cuyabeno komen 10 soorten aapjes voor. Grote kans dat je onder andere het doodshoofdaapje, de witvoorhoofdkapucijn en de monnikssaki zal spotten. Andere zoogdieren die nog weleens gespot worden zijn luiaards, zeekoeien en de roze orinocodolfijn. De populairste vogel is ongetwijfeld de blauwgele ara, maar je komt ook andere papegaaien en toekans tegen.

Op de nachtwandelingen is de kans groot om opeens oog in oog te staan met slangen als de anaconda en de tuinboa. Andere veelgespotte reptielen zijn de brilkaaiman en de zwarte kaaiman. Hoe langer je in Cuyabeno bent, hoe meer dieren je uiteraard zult spotten. Wij raden op z’n minst een tour van drie nachten en vier dagen in het park aan.

Cuyabeno is minder bekend dan Yasuni en daarom een stuk goedkoper. Cuyabeno is zelfs een van de goedkoopste plekken in heel Zuid-Amerika om de Amazone te bezoeken. In onze Cuyabeno reisgids vertellen we alles over het park, het kiezen van een tour, de accommodaties en hoe je er komt.

Dwergzijdeaapje aan een boom in de Cuyabeno Wildlife Reserve
Een dwergzijdeaapje in het Cuyabeno Wildlife Reserve.

Yasuni National Park

Groter en populairder dan Cuyabeno is het Yasuni National Park. Vanwege de enorme biodiversiteit in dit park heeft UNESCO het zelfs aangewezen als internationaal biosphere reserve. De aantallen amfibieën en reptielen hier horen zelfs bij de hoogste ter wereld.

Er zijn natuurlijk veel dieren die zowel hier als in Cuyabeno voor komen, maar er zijn ook een groot aantal verschillen. Bepaalde soorten laten zich hier vaker zien of leven alleen hier. Zo is Yasuni bijvoorbeeld de beste plek in Ecuador om de laagland tapir te spotten. En wat denk je van de poema of de geweldige jaguar. Als er ergens een plek is in Ecuador waar de kans aanwezig is op deze katachtigen, dan is het hier.

Veelgespotte apen zijn onder andere het doodshoofdaapje, de rode brulaap en de wolaap. In tegenstelling tot Cuyabeno vliegt hier de geelvleugelara en niet de blauwgeleara. Veelvoorkomende reptielen zijn de tuinboa en de gladvoorhoofdkaaiman. Ook kun je enorm veel kikkers in allerlei kleuren tegenkomen.

Een wolaapje hangt aan een tak in Yasuni National Park
Een wolaapje in Yasuni National Park. Foto: Matt Hewitt

Kiezen tussen Cuyabeno en Yasuni

Binnen je reis door Ecuador heb je meestal maar tijd en budget voor één reis door de Amazone, zeker als je in een park een aantal dagen zal verblijven. De kans is groot dat je een keuze moet maken tussen Cuyabeno en Yasuni. Welke kies je dan, puur op basis van de wildspotmogelijkheden?

Een antwoord hierop geven is lastig. Wilde dieren zijn continu in beweging en garanties heb je niet. Bovendien is de keuze ook afhankelijk van welke dieren je graag wilt spotten. Hoewel niet waarschijnlijk, maar zeker niet onmogelijk, is de kans op het spotten van de jaguar en poema bijvoorbeeld hoger in Yasuni.

Normaal gesproken ga je na een bezoek van Cuyabeno wel met een hoger aantal verschillende dieren naar huis. Daarnaast is het park goedkoper en minder toeristisch. Onze keuze valt daarom op de Cuyabeno Wildlife Reserve.

Een galapagosreuzeschildpad
Het reuzenschildpad is de bekendste bewoner van de Galapagos eilanden.

De kust en eilanden van Ecuador

De Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met het spotten van wilde dieren. De eilandengroep hoort bij Ecuador, maar ligt een vlucht van 1.000 kilometer verwijderd van de kust van het vasteland. De eilanden worden nog weleens overgeslagen door backpackers, vanwege de hoge kosten die een bezoek met zich meebrengen. Toch hebben wij in onze budget gids voor de Galapagos aangetoond dat goedkoop backpacken op de eilanden zeker mogelijk is.

Het Galapagos National Park beslaat 97% van de archipel, verdeeld over 13 grote en 7 kleine eilandjes. Vanwege de afstand tot het vasteland komen 20% van de dieren alleen op de Galapagos voor en zijn er zelfs verschillen in soorten tussen de eilanden. De bekendste reptielen die je alleen hier zult tegenkomen zijn de gigantische galapagosschildpad, drie soorten leguanen, hagedissen en slangen. Ook vind je alleen op de eilanden de galapagospinguïn en de galapagoszeeleeuw.

Uiteraard kom je in het water ook niet-inheemse soorten als groene zeeschildpadden, dolfijnen, haaien en hamerhaaien tegen. Vogels die je veel zult spotten zijn de blauwvoetgent, pelikanen en de rode flamingo.

Je komt alles te weten over de verschillende eilanden, de activiteiten en de beste hostels in onze reisgids voor Galapagos.

Walvis springt uit het water met op de achtergrond Isla de la Plata in Ecuador
Een bultrug walvis met op de achtergrond Isla de la Plata.

Machalilla National Park en Isla de la Plata

Aan de kust van Ecuador, niet ver van Puerto Lopez, ligt het Machalilla National Park, een stukje tropisch regenwoud aan de oceaan. Onderdeel van het nationaal park is het eiland Isla de la Plata, ook wel het Poor Man’s Galapagos genoemd. Is je budget onvoldoende voor de Galapagos, dan is dit kleine broertje een goed(koop) alternatief.

Bij een bezoek aan het eiland spot je vrijwel zeker de blauwvoetgent, de Amerikaanse fregatvogel, de nazcagent en de bruine pelikaan. Om het eiland zwemmen groene zeeschildpadden en dolfijnen. Ben je hier tussen juni en oktober, dan is de kans heel groot dat je meerdere bultrugwalvissen tegen komt. Wij hebben er wel 10 gespot tot op een aantal meter van onze boot!

Wil je alles weten over het eiland, hoe je er komt en de beste accommodaties? Lees dan onze reisgids voor Isla de la Plata.

Een vliegende andescondor
Boven Cayambe vliegt soms de andescondor, de grootste vogel ter wereld.

Nog meer wilde dieren in Ecuador?

Voor amateur ornithologen (you know who you are) is het Mindo Cloud Forest een van de beste plekken voor vogelspotten. De nevelwouden van Mindo liggen zo’n 50 kilometer ten noorden van Quito en herbergen meer dan 450 verschillende vogelsoorten. Vanaf het busstation Terminal Norte Carcelén in Quito pak je voor $3 een directe bus naar Mindo.

De grootste kans op het spotten van de brilbeer heb je in de Cayambe Coca Ecological Reserve. De brilbeer is de enige berensoort in Zuid-Amerika en kom je soms tegen in de heuvels van de vulkaan Cayambe. Je hebt bovendien een goede kans om de bergtapir en de andescondor te spotten. Startpunt voor Cayambe is het plaatsje Papallacta, bekend om de warmwaterbaden. Je bereikt Papallacta vanaf Quito met de bus richting Baeza of Tena.

De vicuña, het kleine broertje van de lama met z’n kostbare vacht, vind je gemakkelijk in de Chimborazo Wildlife Refuge, bereikbaar vanaf het plaatsje Riobamba. Voor de bescherming van de kaaiman is de El Salado Mangroves Wildlife Reserve ingericht. Deze mangrovebossen zijn in nog geen half uurtje vanaf Guayaquil te bereiken.

Vicuna in Ecuador
De vicuña kom je vrijwel zeker tegen in Chimborazo.

Verrekijker en vogelfluitje ingepakt en klaar voor je reis naar Ecuador? Bekijk dan de ideale reisroute van twee tot drie weken door Ecuador.

Deze wilde dieren tips delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador