Baños

De meest avontuurlijke bestemming van Ecuador. Ontdek Baños!

Baños is misschien wel de meest toeristische plaats in Ecuador. De stad is vernoemd naar de warmwaterbronnen en de vele watervallen in de omgeving, waar veel Ecuadorianen op af komen. Daarnaast is het de adventure capital van het land en dat trekt weer een hele hoop backpackers aan. Wil je betaalbaar raften, paragliden of ziplinen in Ecuador, dan is dit de plek voor jou.

Baños zelf is eigenlijk een vrij onooglijk stadje. Het enige opvallende gebouw is de weinig spannende Church of the Virgin of the Holy Water. Dat weerhoudt hordes van toeristen er niet van om dagelijks naar deze plaats te trekken. Dat toerisme hier belangrijk is zie je terug aan de vele souvenirshops, restaurants en snoepwinkels. Bij de laatste haal je melcocha, een soort toffee van suikerriet dat overal op straat gemaakt wordt.

De warmwaterbronnen en watervallen zijn de grootste trekpleisters voor de Ecuadorianen. De bronnen zijn niet duur en zeggen helende gaven te hebben. Wij vonden ze vooral vies en je zit met veel te veel in een bad. Er worden wel nieuwe faciliteiten gebouwd. De watervallen zijn vooral leuk omdat er meerdere in de omgeving zijn. Wil je ze allemaal zien, dan kun je mee met de Waterfall Tour. Je trekt dan per bus in vier uur langs meerdere watervallen voor $5.

Waterval in Baños, Ecuador

De schommel bij het einde van de wereld

Baños is ook populair bij instagrammers wereldwijd vanwege de schommel bij the end of the world. Niet ver van de stad ligt Casa del Arbol, waar twee grote schommels boven de diepe valleien van Ecuador hangen. Je schommelt hier bijna in de wolken en dit levert toffe foto’s op. 

Je kan natuurlijk niet te lang schommelen, want er staat vaak een dikke rij te wachten op je. Zorg bovendien dat je niet al te hoge verwachtingen hebben, het blijft een schommel, maar voor de entree van $1 hoef je het zeker niet te laten.

Casa del Arbol bereik je met het busje op de hoek van Rocafuerte en Pastaza. Daar vertrekt hij om 6 en 11 uur in de morgen en om 2 en 4 uur in de middag. Het busje kost $1 en dat is inclusief de terugreis naar Baños. De echte durfals gaan hiken naar de Casa, maar wij raden aan dat alleen bergafwaarts op de terugweg te doen.

Backpacker zit op schommel bij Casa del Arbol in Banos, Ecuador

Adventure Sports in Baños

Bij backpackers zijn de avontuurlijke sporten favoriet. In Baños heb je tal van aanbieders en door de concurrentie zijn de prijzen goed. Bovendien leent de omgeving van Baños zich goed voor deze sporten. Je kan hier onder andere raften, klimmen, paragliden, kajakken, canyoning, mountainbiken, bungeejumpen, ziplinen en hiken. Waar moet je op letten?

Raften in Baños

Het raften gebeurt op de Pastazarivier, vlakbij Baños. De stroomversnellingen zijn daar van klasse II tot IV, afhankelijk van hoeveel regen er is gevallen. De verschillen in de aanbieders zit voornamelijk in de veiligheid en de kwaliteit van het materiaal. Lees online ervaringen of vraag rond bij anderen voordat je boekt. Een tour van een halve dag moet tussen de $25 en $35 kosten.

Mountainbiken in Baños

De weg naar Puyo vormt een populaire rit voor mountainbikers. Deze route van 60 kilometer gaat voornamelijk downhill en trekt langs een paar toffe watervallen. De waterval Pailón del Diablo is de mooiste. Je kan daar bovendien een busje voor jou en je fiets terugpakken naar Baños. Let bij het huren van je fiets op of alles in orde is, zoals een gesmeerde ketting en werkende remmen. Een fiets kost ongeveer $1,50 per uur of rond de $10 voor de hele dag.

Paragliden in Baños

Je kan bij alle tourorganisaties paragliden boeken, maar omdat er maar een aanbieder is zal alleen de prijs verschillen. Edgar van Flyniton doet dit al sinds 1998 en is betrouwbaar en veilig. Je betaalt de laagste prijs als je direct bij Flyniton boekt.

Zorg dat je bij alle activiteiten onderhandelt over de prijs, want er valt nog wel wat af te praten. Luister bovendien naar tips en ervaringen van andere backpackers in Baños en boek alleen als je een goed gevoel hebt.

Zipline boven een waterval in Baños

Goedkoop overnachten in Baños

Baños is een van de populairste bestemmingen voor backpackers in Ecuador. Daarom zijn er ontzettend veel betaalbare hostels te vinden. Je hebt al een overnachting vanaf €6,- per nacht. Het plaatsje is niet groot, dus zolang je in het centrum zit kan je alles aanlopen.

Bij je hostel kan je meestal ook de activiteiten boeken. Reis je in je eentje, kies dan een hostel uit waar veel andere backpackers komen. Zo kun je de activiteiten samen ondernemen.

Onze favoriete hostels in Baños

Great Hostels Backpackers

Het leukste hostel om andere backpackers te ontmoeten. Goed ontbijt!

Hostel Transilvania

De goedkoopste optie in Baños. Prima hostel met vriendelijke eigenaren.

Hostal D'Mathias

Goed hostel met comfortabele bedden. Ligt centraal en vlakbij het busstation.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Baños vind je op Booking.com.

Meisjes in uniformen bij een waterval in Banos, Ecuador

Hoe kom je in Baños?

Bus

Baños heeft een klein busstation waar dagelijks meerdere bussen vanuit een aantal steden in Ecuador aankomen. In Quito pak je de bus op de terminal Terrestre Quitumbe. Drie en half uur later en $4 lichter ben je dan in Baños. 

Er zijn ook directe bussen vanuit Riobamba (2 uur, $2) en Guayaquil (7 uur, $8). Kom je uit een andere plaats, zoals Cuenca, dan moet je eerst naar Ambato. Deze plaats ligt op een uur rijden van Baños en een bus kost je $1.

Let altijd op dat je een bus naar de juiste bestemming neemt. Er zijn namelijk meerdere plekken die Baños heten in Ecuador. Weet je het niet zeker, vraag dan of de bus naar Baños de Agua Santa gaat.

Het busstation van Baños ligt vlakbij het centrum en de meeste hostels zijn dan ook aan te lopen. Wil je toch een taxi pakken, dan zul je niet meer dan $1 moeten neerleggen.

Wil je deze Baños reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador