Cuenca

Vriendelijke bestemming met een koloniaal centrum. Ontdek Cuenca!

Cuenca is de derde stad van Ecuador, maar stukken minder groot dan Quito of Guayaquil. De stad is een stuk vriendelijker en het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Het is daarom een populaire plek bij backpackers. In de oude stad vind je veel hostels en alles is goed aan te lopen. Een perfecte plek om je reis in Ecuador een paar dagen op te breken.

De grootste trekpleister van Cuenca is het koloniale centrum. Op het hoofdplein vind je daar de nieuwe kathedraal, het bekendste monument uit het centrum. De kerk met de drie blauwe koepels valt van alle plekken in de stad op. Vanaf het dak (entree $1) heb je goed uitzicht over de daken van de oude stad. Het gebouw komt uit 1885, maar heet de nieuwe kathedraal omdat hij ook een ouder broertje heeft.

El Sagrario, de oude kathedraal, stamt namelijk al uit 1557. Tegenwoordig is het niet meer een kerk, maar een museum. Voor $2 entree kan je het mooi gerestaureerde gebouw van binnen bekijken. Daarna pak je een drankje bij een van de vele cafés en barretjes langs de Tomebamba rivier, in Barranco.

Even buiten het centrum ligt de Amaru Zoo. Dit is de meest natuurlijke dierentuin die wij ooit bezocht hebben. De dierentuin is gebouwd tegen een berg en laat de grote verblijven van de dieren goed in de natuur opgaan. De meeste dieren hier zijn bevrijd uit slechte omstandigheden, want de dierentuin is ook een animal rescue en rehabilitatie centrum. Je kan Amaru helaas alleen per taxi bereiken, maar een bezoek moet je absoluut niet overslaan!

Kerk en uitzicht over de bergen in Cuenca

Dagtrips in de omgeving van Cuenca

Op nog geen uur ten westen van Cuenca ligt het Parque Nacional Cajas. Dit is een schitterend nationaal park met meer dan 250 prachtige meren en bossen die uit fantasyfilms lijken te komen. De entree is bovendien gratis. 

Pak vanuit de centrale busterminal een bus richting Guayaquil en vraag of de chauffeur je eruit laat bij het bezoekerscentrum. Daar kun je een gids regelen of zelf door het park hiken, want de wandelpaden zijn goed aangegeven. Houdt langs de weg een van de passerende bussen aan om weer terug naar Cuenca te reizen.

Vanuit Cuenca bereik je ook gemakkelijk de ruïnes van Ingapirca. Dit zijn de meest noordelijk gelegen Incaruïnes en de belangrijkste van Ecuador. De plek werd in de 16e eeuw gebouwd en was waarschijnlijk een observatorium voor de zon en de maan. Het meest opvallende gebouw is de ruïne van de Zonnetempel. De entree is $6 voor buitenlandse toeristen, maar als je met een studentenkaart wappert krijg je 50% korting.

Om er te komen pak je een bus vanaf de centrale busterminal. Deze vertrekt onder andere om 9 uur en gaat weer terug naar Cuenca om 1 uur ’s middags. Ga je deze reis ook nog naar Peru, dan kun je Ingapirca misschien overslaan. De Incaruïnes in Peru zijn indrukwekkender.

Berg, wolken en meer in Cajas National Park vlakbij Cuenca in Ecuador
Foto: Carine06

Overnachten in Cuenca

Cuenca is een populaire stop onder backpackers en heeft daarom genoeg budget accommodaties. Je hebt in Cuenca al een overnachting vanaf €5,- per nacht.

De meeste hostels zitten gecentreerd in de oude koloniale binnenstad, die je makkelijk kan bereiken vanaf het busstation. Omdat je hier de meeste restaurantjes en barretjes vindt is dit bovendien de beste plek om te overnachten.

Onze favoriete accommodaties in Cuenca

GO Hostel

De goedkoopste optie in Cuenca. Prima hostel, comfortabele bedden en een goede locatie.

Hostal Dreamcatcher

Hip en betaalbaar hostel. Leuke plek om andere backpackers te ontmoeten.

Hotel Catedral

De beste mid-range optie. Fijn ontbijt, schone & mooie kamers en perfect gelegen in de oude stad.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Cuenca vind je op Booking.com.
Oud vrouwtje in het koloniale centrum van Cuenca in Ecuador

Hoe kom je in Cuenca?

Bus

Cuenca ligt aan de Pan-American Highway, waardoor veel bussen hier een stop maken. Een bus vanuit Quito doet ongeveer 8 uur over de rit en moet zo’n €10,- kosten. Vanuit Guayaquil vertrekt elk half uur een bus naar Cuenca. Je betaalt maximaal €5,- voor een kaartje en je doet ongeveer drie en half uur over de rit.

Ook vanuit Peru kun je bussen naar Cuenca pakken. Onder andere Tumbes, Máncora en Piura hebben een verbinding met Cuenca. Heel soms moet je echter van bus wisselen in Guayaquil.

Vliegtuig

Cuenca heeft ook nog een klein vliegveldje, waar dagelijks vluchten vanuit Quito aankomen en vertrekken. Met LATAM of TAME heb je vaak voor minder dan €50,- een directe vlucht vanaf Quito. Bekijk alle vluchten van Quito naar Cuenca. Het vliegveld ligt naast het centrale busstation, dus je bent snel in het centrum.

Wil je deze tips over Cuenca delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador