Puerto Lopez & Isla de la Plata

Ontdek het beste walvisspotten en de Poor Man's Galapagos

Puerto Lopez is een onaantrekkelijke vissersplaats aan de kust van Ecuador. Toch trekken jaarlijks duizenden toeristen hiernaartoe als alternatief voor de dure Galapagoseilanden. Dit is namelijk de springplank voor Isla de la Plata, een eiland dat vanwege de vele dieren ook wel de Poor Man’s Galapagos wordt genoemd. Bovendien kan je in het juiste seizoen vanaf Puerto Lopez ontzettend goed walvisspotten. Genoeg redenen om dit plaatsje niet over te slaan.

Vanwege de vele toeristen kan het behoorlijk druk zijn op het strand van Puerto Lopez. Gelukkig ligt even ten noorden van Puerto Lopez de Playa Los Frailes, een van de mooiste stranden van Ecuador. Vaak is hier niemand te bekennen en heb je de prachtige baai voor jou alleen. 

Het strand van Los Frailes is onderdeel van Nationaal Park Machalilla en is gratis te bezoeken. De goedkoopste manier hierheen is met een passerende bus naar het noorden, maar je kan voor 3$ ook een tuk-tuk pakken.

De Galapagos voor de arme sloeber

Isla de la Plata is ook onderdeel van Machalilla en voor de meesten de reden waarom ze hier zijn. Vanuit de haven van Puerto Lopez vertrekken dagelijks bootjes naar het eiland, dat een groot aantal vogelsoorten heeft die verder alleen op de Galapagoseilanden voorkomen. Je komt hier onder andere rood- en blauwpootgenten tegen. Met hun felgekleurde poten vormen ze een bijzonder gezicht. Bovendien schrikken ze niet snel van je als je langsloopt op een van de wandelpaden. Rond het eiland zwemmen zeeleeuwen en zeeschildpadden.

Blauwvoetgenten op het eiland Isla de la Plata in Ecuador

Omdat je voor ongeveer 40$ een boottocht en tour kunt boeken is dit met recht een goedkope optie tegenover het dure Galapagos. Je boekt de tour bij een van de vele organisaties in de stad, maar qua programma verschilt deze vrijwel niet van elkaar. Met een snelle boot vaar je in anderhalf uur naar het eiland en na een wandeling van ongeveer twee uur vaar je daarna weer terug. Meestal is een lunch inbegrepen en krijg je ook nog de kans om te snorkelen rond het eiland.

Doe je de tour in de maanden juni tot en met september, dan krijg je ook nog eens de kans om bultrugwalvissen te spotten. De walvissen kunnen vanuit het niets langs je boot opspringen en de kans is groot dat je er meerdere van dichtbij zal zien. Waarschijnlijk is dit een van de beste plekken voor spotten in heel Zuid-Amerika. Buiten het seizoen kunnen dolfijnen langs je boot zwemmen om je tijdens de tocht te vermaken. 

De boot vaart snel en de zee kan behoorlijk ruig zijn, dus neem pilletjes mee tegen zeeziekte. Neem ook je zonnebrand en voldoende water mee. Het eiland is wild natuurgebied en er zijn dan ook geen winkeltjes waar je iets kan kopen.

Visvangst bij Puerto Lopez in Ecuador

Overnachten in Puerto Lopez

De meeste accommodaties in Puerto Lopez zijn vrij simpel, maar gemiddeld wel wat duurder dan in de rest van Ecuador. Je hebt hier een overnachting vanaf €8,- per nacht.

Kies een accommodatie die centraal ligt, zodat je ’s ochtends niet ver hoeft te lopen naar de pier voor Isla de la Plata. Let bij het boeken ook op of er een klamboe en verkoeling aanwezig is. In de warme maanden is dit ’s avonds een uitkomst. Meestal is er wel een ventilator, maar er zijn ook accommodaties te vinden met airconditioning.

Onze favoriete hostels in Puerto Lopez

Hostal Alcazaba

Goedkoop hostel in het centrum. Schone kamers, mooi dakterras, gratis ontbijt en de lieve host Maria.

Tuzco Lodge

Een van de beste plekken in Puerto Lopez. Heeft een groot zwembad, airconditioning en een lekker ontbijt.

Hostal Viejamar

Beste budget keuze! Eigen strandje, zwembad en leuk personeel. 15 min. van Puerto Lopez

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Puerto Lopez vind je op Booking.com.

Rode fregatvogel op Isla de la Plata vlakbij Puerto Lopez

Hoe kom je in Puerto Lopez?

Bus

Kom je vanuit het zuiden, dan pak je een directe bus naar Puerto Lopez vanuit Guayaquil. Overdag gaat de bus ongeveer elk uur. Een ritje duurt 4 uur en kost $5,50. Ben je al aan de kust in Montañita, dan pak je een van de passerende bussen naar Puerto Lopez. Je bent er dan binnen een uur en een ritje kost $2,50.

Het busstation van Puerto Lopez ligt iets ten noorden van het centrum. Probeer daarom de bus te verlaten als je door het centrum rijdt. Een tuktuk, of taximoto zoals ze in Ecuador heten, kost $1 vanaf het busstation naar het centrum.

Wil je deze tips over Puerto Lopez en Isla de la Plata delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador