Guayaquil

Veruit de grootste stad van Ecuador. Ontdek Guayaquil!

Guayaquil heeft bijna drie miljoen inwoners en is daarom een stuk groter dan hoofdstad Quito. Er trekken alleen lang niet zoveel backpackers naar de stad. Als ze dat al doen zien ze meestal alleen de grote busterminal of het vliegveld op doorreis naar de Galapagoseilanden. Je hebt hier namelijk de goedkoopste directe vluchten naar de eilanden. Toch is Guayaquil best de moeite waard om je reis op te breken, zeker nu de stad door veel investeringen stukken veiliger en mooier is geworden.

Het stadsbestuur van Guayaquil heeft de afgelopen jaren flink in de stad geïnvesteerd om toeristen te trekken. Dat zie je goed terug in de Malecón 2000, de promenade langs de Guayasrivier. Hierlangs vind je een aaneenschakeling van restaurantjes, barretjes, musea, tuinen en fonteinen. Bovendien vertrekken er dag- en nacht bootjes af en aan voor cruises en feestjes op de rivier.

Vanaf Malecón 2000 kan je ook een bootje pakken naar het Parque Histórico. Dit park is gratis toegankelijk en geeft een kijk terug in de tijd op 20e eeuws Guayaquil. Met nagemaakte gebouwtjes klinkt dit misschien een beetje tacky, maar het is leuk gedaan. Bovendien is er een groene wilderness area met meer dan 50 verschillende vogels en zoogdieren uit Ecuador.

Groene papegaai op een tak in Parque Historica in Guayaquil in Ecuador

De leukste wijk van Guayaquil

Aan het einde van de Malecón ligt de leukste buurt van Guayaquil. In Las Peñas is de stad ooit ontstaan en hier vind je de meeste koloniale gebouwen geschilderd in allerlei felle kleuren. Bovendien heb je hier de mooiste uitzichten over de stad. Neem daarom zeker je camera mee tijdens je wandeling in deze smalle straatjes. 

In de wijk vind je ook veel musea, bijvoorbeeld het leuke museum over de Barcelona Sporting Club. Met hetzelfde logo als naamgever Barça uit Spanje is dit de grootste en populairste voetbalclub van Ecuador.

Heb je een vlucht naar de Galapagos te pakken of wil je de reis naar de kust of Peru opbreken? Guayaquil heeft voldoende te bieden om je een dagje zoet te houden.

Straatje in Las Penas in Guayaquil

Overnachten Guayaquil

Guayaquil is groot en populair bij Ecuadoraanse toeristen. Daarom zijn er meer dan genoeg accommodaties in alle prijsklassen te vinden. Je hebt al een overnachting voor €5,- per nacht

De beste keus is een hostel vlakbij de Malecón, zodat je dichtbij alle belangrijke attracties zit. Zelfs als je alleen Guayaquil bezoekt voor de busterminal of het vliegveld is het een goede optie, want je hebt een snelle verbinding naar de Malecón met de Metrovia.

Onze favoriete hostels in Guayaquil

Munay Backpacker Hostel

De goedkoopste optie in Guayaquil. Ligt vlakbij de Malecón en is een prima hostel.

Casa Canelos

Goede optie vlakbij het vliegveld. Ruime kamer op een rustige locatie.

Home Suite Apartment

De beste mid-range optie. Mooi appartement en goed gelegen tussen vliegveld en centrum.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Guayaquil vind je op Booking.com.

Straat in het centrum van Guayaquil in Ecuador

Hoe kom je in Guayaquil?

Vliegtuig

De nieuwe luchthaven van Guayaquil ligt nog geen 7 kilometer ten noorden van het centrum. KLM vliegt vanaf Amsterdam met een directe vlucht naar Guayaquil. Goedkoper is meestal een indirecte vlucht via een andere plaats in Europa. Je hebt al een retourtje Amsterdam – Guayaquil voor 755 euro. Ook vanuit heel Zuid-Amerika zijn er veel vluchten naar Guayaquil. 

De luchthalten vormt een halte op de rode lijn van de Metrovia. Dat is een snelle busverbinding naar onder andere het centrum. De Metrovia is trouwens ook stukken goedkoper dan een taxiritje van $5.

Alle vliegtickets en de laagste prijzen naar Guayaquil vind je op Skyscanner.

Bus

Direct naast het vliegveld ligt de busterminal. Je hebt hier busverbindingen met alle steden in Ecuador. Bovendien heb je ook directe verbindingen naar Peru, Colombia en zelfs Chili. Tickets koop je op de begane grond en de bussen vertrekken vanaf de hogere niveaus. Vraag bij het kopen van een ticket waar je bus vertrekt, want je verdwaalt snel in deze grote terminal. 

Is Guayaquil jouw eindbestemming met de bus, dan pak je vanaf de terminal de snelle busverbinding Metrovia naar het centrum. De rode lijn gaat langs verschillende haltes aan de Malecón.

Wil je meer weten over reizen met de bus in Ecuador, lees dan onze gids over reizen per bus in Zuid-Amerika.

Wil je onze Guayaquil reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador