Montañita

De surfer hotspot van Ecuador. Ontdek Montañita!

Lang geleden was Montañita een stille kustplaats met een aantal houten hutjes voor de vissers. Nadat de eerste backpackers de goede golven, de gouden stranden en de tropische jungle in de omgeving ontdekten is het snel gegaan. De backpackers bleven als hippie hangen en Montañita groeide uit tot de populairste bestemming aan de kust. Nog altijd is dit de surfer hotspot van Ecuador.

De perfecte golven maken Montañita tot de beste surfbestemming van Ecuador. Voor de meesten is dat de hoofdreden hierheen te komen en de plek trekt zowel beginners als pro’s aan. Overal in de stad kan je materiaal huren en er zijn genoeg surfscholen. 

Sowieso word je op het strand snel aangesproken voor surflessen. Voor beginnend surfers is het strand bij het centrum een prima plek. Ervaren surfers gaan voor de sterke en snelle golven bij The Point, een kilometer ten noorden van het centrum.

Surfschool in Montañita, Ecuador

Montañita is zo populair, dat veel Europeanen, Amerikanen en Australiërs zich er permanent gevestigd hebben. Vanwege de diverse mix aan locals en backpackers is het altijd levendig in de straten. Er zijn tientallen barretjes en cafeetjes en ’s avonds is er altijd wel een feestje. De volgende ochtend verwerk je de kater met yoga bij de hippies of met een massage. Montañita is ook een populaire plek aan het worden om Spaans te leren.

Deze plek is niet voor iedereen. Hou je van surfen, mensen om je heen en vind je het leuk om een feestje mee te pakken, dan kun je je in Montañita wel een aantal dagen vermaken. 

Heb je liever wat rust en heel het strand voor jezelf, dan zijn de kustplaatsen rond het Nationaalpark Machalilla misschien een betere keuze. Bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan Isla de la Plata en walvis spotten bij Puerto Lopez.

Jonge backpackers in een straat in het centrum van Montanita in Ecuador

Overnachten in Montañita

Montañita is de populairste backpackerbestemming van Ecuador. Dat zie je dan ook terug in het aanbod van accommodaties. Er zijn ontzettend veel hostels, maar de prijzen liggen door de populariteit wel gemiddeld iets hoger dan in de rest van het land. Toch heb je al een overnachting vanaf €5,- per nacht

Montañita is een klein plaatsje, dus het maakt niet zoveel uit waar je gaat zitten. Vanwege het hoge aantal hippies en de geringe hygiëne die hiermee gepaard gaat is een privékamer wel sterk aan te raden.

Onze favoriete hostels in Montañita

Guacamayo Hospedaje Restobar

De goedkoopste optie in Montañita. Prima hostel direct aan het strand.

El Cielo Montanita

Een van de beste hostels in Montañita. Goede sfeer en hele fijne hosts.

Hostal Residencial Las Brisas

Goedkope kamers voor twee. Fijne plek als je wat verder van de drukte wilt zitten.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Montañita vind je op Booking.com.

Hoe kom je in Montañita?

Bus

Om in Montañita te komen pak je de bus. Vanuit Guayaquil vertrekken elke dag ongeveer 10 bussen naar Montañita. Ze vertrekken op de derde verdieping van de terminal en brengen je in 3 uur naar de kust. Kom je vanuit Cuenca of andere plaatsen in het zuiden van Ecuador, dan pak je eerst de bus naar Guayaquil.

Vanuit Quito, Esmeraldas of de andere steden in het noorden van Ecuador is de snelste weg naar Montañita via Puerto Lopez of Portoviejo. Helaas zijn er maar weinig bussen die die kant op gaan. Omdat er voldoende bussen naar Guayaquil gaan heb je meer kans op deze route die iets langer is.

Wil je naar Montañita vanuit Peru, dan zul je ook moeten overstappen in Guayaquil. Er gaan gelukkig direct bussen vanuit Máncora, Tumbes en Piura naar Guayaquil, dus je hoeft niet van bus te wisselen bij de grens.

Wil je deze Montañita reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador