Quito

Een koloniaal centrum, vulkanen om de hoek en het midden van de aarde. Ontdek Quito!

De hoofdstad Quito is een perfect begin van je backpackreis door Ecuador. De stad ligt op 2.800 hoogte in de schaduw van de Pichincha vulkaan en heeft daarom een aangenaam klimaat. Bovendien is er voldoende te zien en te doen voor een paar dagen. Geeft jou gelijk de gelegenheid om te wennen aan de hoogte.

De grootste trekpleister van Quito is het oude koloniale centrum, opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het is een van de grootste en minst aangetaste koloniale binnensteden van Zuid-Amerika. Het centrum verken je het beste door gewoon te slenteren door de straten. 

Breng ook zeker een bezoek aan de Iglesia de la Compañía de Jesús, een kerk uit 1605 met een bizar gouden interieur. Op regenachtige dagen kan je kiezen uit een van de tientallen musea in de oude stad. Het nabijgelegen San Blas is een leuke wijk met veel jongeren en een aantal goeie restaurants.

La Mariscal is de populairste wijk bij toeristen in de avonduurtjes. Hier vind je de meeste restaurants en cafés en dit is het populairste uitgaansgebied van Quito. Hier wordt bovendien beter Engels gesproken dan in de rest van de stad. 

Naast Mariscal ligt La Floresta, de hipsterbuurt van Quito. Dat betekent de beste spot voor craft beer, vegetarisch eten, kleurrijke Insta-plekjes en arthouse films.

Twee kerktorens in Quito

Het midden van de aarde

Even ten noorden van Quito werd ooit de evenaar (of ecuador in het Spaans) vastgesteld. Op die plek staat nu Mitad del Mundo, een populaire attractie bij toeristen. Ironisch genoeg blijkt de echte evenaar hier 240 meter vanaf te liggen, maar dat weerhoudt toeristen er niet van om bij dit monument selfies te nemen. 

Breng als je er toch bent een bezoek aan het Intiñan Solar Museum. Dit is een stukje verderop bij de correcte evenaar gelegen. Het museum is leerzamer en leuker dan het kleinere museum bij Mitad del Mundo. 

De goedkoopste en makkelijkste manier naar het midden van de aarde is met de bus. Op Occidental of Avenida America in Quito staan bussen die voor $0,40 naar Mitad del Mundo gaan.

De evenaar bij Mitad del Mundo ten noorden van Quito in Ecuador

Nationaal Park Cotopaxi

Een populaire dagtrip vanuit Quito is Nationaal Park Cotopaxi, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. In dit park staat de 5.900 meter hoge Cotopaxi centraal, de een na hoogste actieve vulkaan ter wereld. De met sneeuw bedekte vulkaan is overal vanuit het park zichtbaar. Een bezoek vormt echter weinig gevaar, want de activiteit beperkt zich slechts tot wat rookpluimen.

In het park bezoekt vrijwel iedereen de mooie Limpiopungo Lagoon, makkelijk te bereiken via de duidelijke wandelpaden. Soms sta je hier opeens oog in oog met de reusachtige Andescondor. Ook het beklimmen van de kleinere Rumiñahuivulkaan is een populaire dagactiviteit. Anderen gaan paardrijden of mountainbiken (huur je fiets in Quito). Bij de entree is een klein museum met informatie over de wilde dieren uit de omgeving en de vulkaan.

Een klim naar de top van de Cotopaxi vulkaan doe je met een verplichte gids. Deze tocht is niet in een dag af te leggen en daarom zijn er meerdere hutjes beschikbaar voor klimmers richting de top. Ben je hier alleen op een dagtrip, dan overnacht je gewoon in Quito.

Je bereikt het Nationaal Park in stappen. Eerst pak je vanaf de zuidelijke Terminal Quitumbe een bus richting Latacunga. Je stapt daarna van de bus bij de kruising richting het Nationaal Park. Vanaf daar bereik je per taxi of liftend de entree van het park. Op de weg terug laat je je weer afzetten op de kruising en stap je op een van de vele passerende bussen richting Quito.

Cotopaxi vulkaan in het Nationale Park vlakbij Quito in Ecuador

Overnachten in Quito

Vanwege de ligging tussen de bergen is Quito een enorm langgerekte stad. De reisduur van de ene naar de andere locatie kan daarom best lang zijn. Zorg dus dat je accommodatie centraal ligt of dichtbij het openbaar vervoer. Een accommodatie in de oude stad is de goedkoopste keuze. Je hebt hier al een overnachting vanaf €3,- per nacht.

Wij raden wel aan om de allergoedkoopste accommodaties te negeren en een paar euro extra per nacht te betalen. Het verschil in kwaliteit kan namelijk enorm zijn en voor minder dan €8,- per nacht zijn er een paar hele leuke hostels te vinden. Drie van onze favorieten vind je hieronder.

Onze favoriete hostels in Quito

Masaya Hostel

Mooi en stijlvol hostel. Rustige plek op een geweldige locatie met een prachtige tuin.

Hostel Revolution Quito

Een van de beste hostels in de oude stad. Comfortabel, schoon en betaalbaar.

The Secret Garden

Leukste hostel om andere backpackers te ontmoeten. Goede sfeer en met een tof dakterras.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Quito vind je op Booking.com.

De Pichincha vulkaan ten noorden van Quito

Hoe kom je in Quito?

Vliegtuig

Het drukste vliegveld van Ecuador is het nieuwe Aeropuerto Internacional Mariscal Sucre, ongeveer 18 kilometer van het centrum van Quito. KLM heeft dagelijks een directe vlucht vanaf Amsterdam naar Quito. Een goedkoper ticket is meestal te krijgen als je indirect vliegt met een tussenstop elders in Europa. Je hebt al een retourvlucht naar Quito vanaf €630,-.

Vanaf het vliegveld is het ongeveer een uur reizen naar het centrum. De goedkoopste optie is met de lokale bus. Je pakt hiervoor de groene transporte colectivo voor $2 naar de terminal Rio Coca. Vanaf daar kan je een Metrobus (rode lijn) of Ecovia naar het centrum pakken.

Een alternatief is de Aeroservicios bus. Deze rijdt tussen het vliegveld en het centrum en vertrekt doordeweeks elk half uur en in het weekend elk heel uur. Het is een comfortabele bus met wifi en stoelen die naar achteren kunnen, maar is ook duurder met een prijs van $8. Een ticket koop je online of op het vliegveld.

Bus

Quito heeft twee grote busterminals. De belangrijkste is Terminal Quitumbe ten zuiden van het centrum. Hier komen alle bussen aan vanuit het zuiden, de kust in het westen en het Amazonegebied in het oosten. Dat zijn dus onder andere bussen uit Guayaquil (9 uur), Cuenca (8 uur) en Baños (3,5 uur). Vanaf Quitumbe is het nog 1 uur met de bus om het centrum van Quito te bereiken. Hiervoor pak je goedkoop de lokale Ecovia of Trolebus lijnen.

Ten noorden het centrum ligt Terminal Norte Carcelén. Hier vertrekken bussen richting de twee provincies Imbabura en Carchi ten noorden van Quito. Hier ligt onder andere de toeristische markt van Otavalo. Ook voor bussen richting Colombia is dit de juiste terminal. Het centrum van Quito is verbonden met de terminal via de lokale Ecovia en Metrobus lijnen.

Om het nog extra verwarrend te maken zijn er ook een aantal busmaatschappijen die hun eigen terminal in het centrum hebben. Dit zijn onder andere Panamericana, TransEsmeraldas en Flota Imbabura. Tickets voor die lijnen koop je ook bij hun eigen terminal in het centrum.

Meer over reizen met de bus in Ecuador lees je in onze gids over reizen per bus in Zuid-Amerika.

Wil je deze Quito reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador