De ideale reisroute door Ecuador in twee tot drie weken

Een reis in Ecuador wordt helaas vaak alleen geassocieerd met reizen in de dure Galapagoseilanden. Jammer, want dit diverse land heeft zoveel meer te bieden. Wat denk je van prachtige natuur, leuke koloniale steden en vele ontmoetingen met wilde dieren? Wij hebben voor jou de ideale reisroute door dit Zuid-Amerikaanse land samengesteld. Zo trek je in twee tot drie weken langs alle hoogtepunten.

De ideale reisroute door Ecuador. Langs alle hoogtepunten in twee tot drie weken.
In twee tot drie weken trek je langs alle hoogtepunten van Ecuador.

Reisroute Ecuador

Je reis door Ecuador begint waarschijnlijk in Quito of Guayaquil. Beide steden hebben namelijk grote internationale luchthavens met aankomsten vanuit Nederland. Ook als je over land naar Ecuador reist zijn de steden waarschijnlijk je eerste stop. Kom je vanuit Peru, dan reis je waarschijnlijk als eerste naar Guayaquil. Heb je net een reis in Colombia erop zitten, dan is Quito vast je eerste stop in Ecuador.

Voor het gemak gaan we uit van een eerste stop in Quito, met na een uitstapje in de Amazone, een beweging naar het zuiden eindigend in Guayaquil. Je kan de route uiteraard ook in omgekeerde richting afleggen. Dan begin je in Guayaquil en eindig je in Quito.

Twee kerktorens in Quito
De Pichincha vulkaan ten noorden van Quito

Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador en een mooi begin van je backpackreis. De stad ligt net niet op een hoogte van 3.000 meter, dus je zal misschien even moeten wennen aan de hoogte. Gelukkig is er in Quito genoeg te zien. De stad heeft een van de grootste nog intact gebleven koloniale binnensteden van Zuid-Amerika, perfect om doelloos in rond te slenteren. 

Daarnaast heb je met uitgaansbuurt La Mariscal, de restaurantjes en cafeetjes van San Blas en hipsterwijk La Floresta voldoende andere leuke buurtjes om je bezig te houden. Heb je na twee tot drie dagen genoeg van de hoofdstad gezien dan kun je in de omgeving van Quito ook nog de evenaar bezoeken bij Mitad del Mundo. Trek je liever de natuur in, dan is het Nationaal Park Cotopaxi niet ver weg.

Je hebt al een retourticket van Amsterdam naar Quito vanaf €630,-. Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Quito reisgids.

Zonsondergang boven een meer in het Cuyabeno Wildlife Reserve
Natuurgids spot naar wilde dieren op een longboat in het Cuyabeno Wildlife Reserve

Cuyabeno Wildlife Reserve

Na Quito is het tijd voor het Amazone regenwoud. Wij vinden de Cuyabeno Wildlife Reserve hiervoor de beste optie in Ecuador. Het park is goedkoper dan het bekendere Yasuni National Park en de kans op het spotten van wilde dieren is hier groter. In Cuyabeno kom je onder meer luiaards, anaconda’s, dolfijnen en tientallen apen en vogels tegen.

Je haalt het meeste uit je ervaring op een tour van drie nachten en vier dagen. Die boek je gemakkelijk in Quito of in Baños, als je de route in de tegenovergestelde richting doet. Het startpunt is altijd het plaatsje Lago Agrio, waar je op eigen gelegenheid met de bus naartoe reist. Hier word je door jouw organisator opgehaald voor je reis door Cuyabeno en word je ook weer afgezet na de tour.

Alle hoogtepunten, tips, het kiezen van een tour organisator en meer lees je in onze Cuyabeno reisgids.

Backpacker zit op schommel bij Casa del Arbol in Banos, Ecuador

Baños

Vanaf Lago Agrio pak je vervolgens een nachtbus naar Baños, de avontuur hoofdstad van Ecuador. Dit toeristische plaatsje wordt omringd door watervallen en warmwaterbronnen en is de ideale locatie om avontuurlijke activiteiten als ziplinen, raften of klimmen te doen. Ook de schommel boven de afgrond van het Casa del Arbol mag je natuurlijk niet overslaan. De meeste reizigers blijven zo’n twee dagen in Baños.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Baños reisgids

Header voor Cuenca Backpacken
Berg, wolken en meer in Cajas National Park vlakbij Cuenca in Ecuador

Cuenca

Daarna is het de beurt aan twee dagen Cuenca. Net als Quito staat ook het koloniale centrum van deze stad op de Werelderfgoedlijst. Omdat Cuenca een stuk kleiner en gemoedelijker is dan de hoofdstad breken veel backpackers hier hun reis op. Naast het oude centrum is ook de natuurlijke dierentuin van Amaru Zoo een aanrader. Even buiten de stad ligt het Cajas Nationaal Park, met sprookjesachtige bossen en honderden meren. Ook de belangrijkste ruïnes van Ecuador bij Ingapirca liggen niet ver van Cuenca.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Cuenca reisgids

De oude stad Las Penas in Guayaquil

Guayaquil

De grootste stad van Ecuador is Guayaquil. Niet elke reiziger boekt hier een overnachting, maar de kans is groot dat je wel een keertje langs Guayaquil komt. De stad is niet alleen een nationale hub voor de bus, met verbindingen naar Puerto Lopez en Montañita aan de kust, maar Guayaquil biedt ook de goedkoopste vluchten naar de Galapagos eilanden. Over die bestemmingen later meer.

Kies je ervoor om wel Guayaquil in te duiken, dan tref je een levendige stad aan. De sfeervolle boulevard, de charmante wijk Las Peñas en het interessante Parque Histórico kunnen je een tot twee dagen bezig houden.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Guayaquil.

Surfschool in Montañita, Ecuador
Walvis springt uit het water tijdens het walvisspotten vlakbij Puerto Lopez

Montañita, Puerto Lopez en Isla de la Plata

Ook als je besluit Guayaquil over te slaan zal je waarschijnlijk wel hier een overstap moeten maken voor een bus naar de kust. De eerstvolgende stop is daarna Montañita, de surfer hotspot van Ecuador. Ook als surfen niet jouw ding is kun je elke avond wel een feestje meepakken. Deze kustplaats wordt jaarlijks door duizenden backpackers die van een feestje houden bezocht.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Montañita reisgids

Even geen zin in hippies en surfboards, dan reis je door naar Puerto Lopez. Dit slaperige vissersdorpje is een onaantrekkelijke bestemming aan de kust, maar is wel het startpunt voor Isla de la Plata. Dit eiland wordt het Poor Man’s Galapagos genoemd en is een goede budget keuze als het echte Galapagos er niet in zit. Bovendien kan je hier in juni tot oktober geweldig walvis spotten.

Al onze tips over de tour, de kosten, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Puerto Lopez en Isla de la Plata.

Na deze bestemmingen reis je weer terug naar Guayaquil. Hier pak je een vlucht terug naar Nederland of plak je er nog een reisje naar de Galapagos aan vast.

Twee Galapagosschildpadden
Bruine iguana op de Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden

Heb je nog budget over en wil je nog niet naar huis, dan vlieg je vanuit Guayaquil naar de Galapagos eilanden. Deze locatie heeft eigenlijk geen introductie nodig, want de eilanden zijn wereldberoemd om de bijzondere inheemse diersoorten en het werk van Charles Darwin. Helaas hebben de eilanden het imago van dure locatie, maar wij bewijzen in onze budget reisgids voor de Galapagos dat je hier prima een weekje voor minder dan €750,- kan verblijven.

De eilanden liggen 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador, waardoor je wel moet vliegen. Vanaf Guayaquil heb je de goedkoopste vluchten, maar je kan ze ook bereiken vanuit Quito. Een binnenlandse vlucht naar de eilanden kun je vinden op Skyscanner. Na je bezoek vlieg je daarna weer terug naar Guayaquil of Quito en zit jouw reis door Ecuador er op.

Groen meer op de Quilotoa Loop in Ecuador

Ook zo’n zin gekregen om door Ecuador te reizen, lees dan alles in onze reisgids over backpacken in Ecuador.

Deel deze reisroute door Ecuador met je vrienden!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador