Potosí

Een van de hoogstgelegen steden ter wereld. Ontdek Potosí!

De stad Potosí werd al in 1544 gesticht, toen er in de naastgelegen berg Cerro Rico zilvererts werd gevonden. Zilver is er niet meer, maar de rijkgekleurde koloniale woonhuizen, barokke kerken en de op de Werelderfgoedlijst opgenomen binnenstad verwijzen nog altijd naar de rijke historie van Potosí.

Toen in de 19e eeuw, na het mijnen van 60.000 ton zilver, de zilvererts op raakte is overgegaan op het mijnen van tin. De mijnen zijn nog altijd in gebruik en tegenwoordig wordt er erts gewonnen, dat wordt verwerkt tot poeder van zink of lood. Met de afname van het mijnen van zilver gleed de stad economisch ook steeds verder weg. Toch vind je overal in de stad herinneringen aan betere tijden.

Het kleurrijke, oude centrum van Potosí is een trekpleister voor de vele toeristen. Waar in Sucre de koloniale binnenstad witgewassen is, vind je in Potosí gebouwen in alle kleuren. Wij zetten ons geld in op Sucre als mooiste van Bolivia, maar Potosí heeft met het Casa de la Moneda wel een leuker museum dan Sucre te pakken. 

In dit statige pand werd in de koloniale tijd de zilvererts verwerkt tot munten voor het Spaanse rijk, maar tegenwoordig is dit een van de betere musea van Zuid-Amerika met religieuze en hedendaagse kunst en veel voorwerpen uit zijn tijd als nationale Munt.

Boliviaans kind kijkt in de camera in Potosi, Bolivia

De mijnen van Potosí

De mijnen zijn echter de grootste trekpleisters van Potosi en een bezoek aan de stad is niet compleet zonder de mijnen te bezoeken. Dit is een bijzondere, maar vooral schokkende ervaring, omdat de omstandigheden in de mijn niet veel verschillen van 300 jaar geleden. Door de slechte werkomstandigheden worden de meeste mijnwerkers niet oud en de opbrengsten zijn niet hoog.

Bij een georganiseerd bezoek aan de mijnen ga je meestal eerst naar de markt om wat cadeautjes voor de mijnwerkers te kopen. Denk hierbij aan coca-bladeren, waar ze op kauwen, en drankjes, sigaretten of dynamiet. Voordat je de mijnen bezoekt ga je eerst nog langs een ertsraffinaderij, waar je verwerkte spulletjes van de mijnwerkers kan kopen. 

Daarna heb je ongeveer drie uur voor een bezoek van de mijnen. Hier kan je je cadeautjes met de mijnwerkers delen en meestal zelf de dynamiet af laten gaan. Niet zozeer voor de lol, maar vooral ook omdat de mijnwerkers hier wat aan hebben.

Een tour door de mijnen kan je bij veel touroperators regelen in Potosí. De prijzen verschillen flink van elkaar, dus shop eerst rond voordat je een keuze maakt. De mijnen zijn nauw en vies, dus zorg dat je kleding draagt die vies kan worden. Het dragen van een mondkapje wordt ook sterk aangeraden.

De Cerro Rico berg in Potosi, Bolivia

Cerro Rico

Door zilvererts uit de Rijke Berg was Potosí ooit een van de rijkste steden van Zuid-Amerika.

Overnachten in Potosí

Een overnachting in Potosí is niet duur. Je kan hier meestal een privékamer krijgen voor de prijs van een bed op een slaapzaal in andere steden. Je hebt al een overnachting voor €6,- per nacht.

Potosí ligt op 4.100 meter hoogte en is daarmee een van de hoogste steden ter wereld. Dit zorgt ervoor dat het vooral ’s avonds erg kan afkoelen. Een verwarming op je kamer of in ieder geval een warme douche zijn daarom geen overbodige luxe bij het boeken.

Onze favoriete hostels in Potosí

The Koala Den

Leuk hostel met erg goed ontbijt en de populairste tour door de mijnen

Casa Blanca

Kleurrijk en hip hostel op een geweldige locatie, vlakbij het centrale plein

Hostal Colonial

Fijn en betaalbaar hostel in koloniaal pand met verwarming en warme douche

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Potosí vind je op Booking.com.

Detail op het Casa la Moneda in Potosi

Case de la Moneda

In dit Casa werd de zilvererts verwerkt tot muntgeld. Tegenwoordig is het een belangrijk kunstmuseum.

Hoe kom je in Potosí?

Bus

Potosí kan je vanuit alle grote steden in Bolivia bereiken. De meeste bussen komen aan op de nieuwe busterminal op zo’n 20 minuten rijden of 30 minuten lopen van de binnenstad. Vanaf La Paz zijn er zowel dag- als nachtbussen beschikbaar. Vrijwel elk uur vertrekt er een bus die zo’n 10 uur later in Potosí aankomt. 

Wil je een overnachting overslaan door de nachtbus te nemen, boek dan wel een semi-cama of cama stoel, zodat je leuning naar achteren kan. Bussen vanuit Oruro (6 uur), Tupiza (4,5 uur) en Sucre (3 uur) komen ook aan op Nueva Terminal. Op de oude terminal kan je de bus nemen naar Uyuni (3 uur) of een gedeelde taxi richting Sucre pakken. 

Wil je online je busticket kopen, kijk dan op TicketsBolivia.

Wil je deze Potosí reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Bolivia