Ontdek spookstad Naypyidaw. De surrealistische hoofdstad van Myanmar.

Verlaten rotondes en 20-baanswegen waar je prima een potje kan voetballen. De hoofdstad van Myanmar wordt niet alleen overgeslagen door toeristen, maar ook door de bevolking zelf. Dat zorgt voor de meest surrealistische reiservaring in Myanmar. Mis het niet!

In 2005, toen de militaire junta in Myanmar nog aan de macht was, werd aangekondigd dat de hoofdstad en de regering van de ene op de andere dag zouden verplaatsen. De nieuwe hoofdstad zou Naypyidaw (soms Naypyitaw of Nay Pyi Daw) worden, een plaats in het midden van het land waar jarenlang in het geheim aan is gebouwd. 

Naar eigen zeggen werd voor de verplaatsing gekozen vanwege de centrale ligging, maar tegenstanders vermoeden dat dit was om opstand tegen de regering te vermijden. In een plaats waar geen bevolking is kun je nou eenmaal lastig een opstand organiseren.

Een verlaten rotonde in het centrum van Naypyidaw

Ondanks de democratische verkiezingen in 2015, gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi, is Naypyidaw nog steeds de hoofdstad van Myanmar. Toch heeft dat weinig mensen of instellingen doen besluiten te verhuizen van voormalig hoofdstad Rangoon naar dit niemandsland. Dat zorgt er nog altijd voor dat je je grotendeels in een spookstad waant. Wat meehelpt is dat de junta enorm brede lanen liet aanleggen en voor een grote opzet koos. Ondanks dat er zeker wel mensen wonen, kom je ze gewoonweg niet altijd tegen.

De surrealistische ervaring van een verlaten hoofdstad is dan ook de belangrijkste reden om Naypyidaw in je reisschema op te nemen. Met een gehuurde brommer tuf je over de enorm brede boulevards, langs verlaten rotondes en soms een handjevol schoonmakers die vuil dat er nooit was proberen weg te vegen. Vanaf de Yaza Htarni Road vang je een glimp van het enorme regeringscomplex en daarna brom je weer verder over de 20-baansweg. Waarschijnlijk de enige plek in Zuid-Oost-Azië waar je nooit in de file staat.

Een verlaten weg in het centrum van Naypyidaw

Vervolg je de weg van het parlementsgebouw naar het oosten dan valt vanzelf de enorme Uppatasanti pagode je op. Deze 99-meter hoge pagode trekt niet alleen door de gouden kleur, maar ook door het ontbreken van andere bebouwing, bijna overal in Naypyidaw de aandacht. Het is een haastig gemaakte replica van de Shwedagon pagode uit Rangoon, maar wordt in tegenstelling tot de publiekstrekker uit de voormalig hoofdstad nauwelijks bezocht.

Gelijktijdig met de verhuizing van de regering werd ook de dierentuin van Rangoon verplaatst. Een komiek die opmerkte dat ‘alle dieren’ daarom naar Naypyidaw gingen moest het bekopen met gevangenschap. In de Naypyidaw Zoological Gardens vind je de grootste dierentuin van Myanmar, met 420 zoogdieren. Zie je dieren liever niet achter glas, dan bekijk je in het naastgelegen Naypyidaw Safari Park nog eens meer dan 100 dieren vanuit een buggy. 

Uppatasanti pagode in Naypyidaw

Foto: Trond Viken

Andere attracties die door de regering werden geopend zijn een niet zo indrukwekkend Water Fountain Park en een lokale versie van Madurodam, met alle hoogtepunten van Myanmar in het klein.

Geen van de attracties is echter zo bizar als het Defence Services Museum. In dit gigantische park, dat je prima mag bezoeken met je gehuurde brommer of auto, staat allerlei militair materieel van het Birmese leger uitgestald. Kilometerslange collecties aan tanks, vliegtuigen en zelfs marineschepen roepen een Noord-Koreaanse sfeer op. 

Het grotendeels ontbreken van bezoekers, maar aanwezigheid van tuinmannen en beheerders, versterkt dit imago nog meer. Sommigen beweren dat in Naypyidaw een ziel ontbreekt, maar wat je ervoor terugkrijgt is een van de meest surrealistische ervaringen in Azië. Wij slaan deze stad niet over!

Militair materieel in het Defense Services Museum in Naypyidaw

Goedkoop overnachten in Naypyidaw

Overnachten doe je in Naypyidaw in een van de twee door de regering aangewezen Hotel Zones. Hostels en guesthouses zijn er uiteraard niet, dus de overnachtingsprijs ligt hier iets hoger dan in de rest van het land. De meeste hotels vind je in de eerste zone, ten zuiden van het parlement.

In hotel zone twee, in het noorden van de stad, vind je beduidend minder hotels. Ze zijn wel makkelijker te bereiken vanaf het treinstation, dat er niet zo ver vanaf ligt. Toch ben je in heel de stad aangewezen op eigen vervoer of de (dure) taxi. Een hotel met de mogelijkheid tot het huren van een brommer is dus aan te raden.

Onze favoriete accommodaties in Naypyidaw

Golden Lake hotel

Een van de goedkoopste opties. Inclusief ontbijt en mogelijkheid tot huren scooter.

Nga Laik Kan Tha Eco Resort

Modern en betaalbaar hotel met vriendelijk personeel en een goede vibe.

Emerald Palace Hotel

Een van de beste opties van het land. Voelt als een resort, met onder meer goed ontbijt en zwembad.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Naypyidaw vind je op Booking.com.

Een backpacker op een brommer in het Defence Services Museum in Naypyidaw

Hoe kom je in Naypyidaw?

Trein

Er vertrekken dagelijks meerdere treinen vanaf onder andere Rangoon naar Naypyidaw. Het station Pyinmana, een halte voor station Naypyidaw, is een gunstiger station om uit te stappen. Deze halte ligt namelijk dichter bij de hotel zone en het ‘centrum’ van Naypyidaw.

Vanaf beide stations is er geen openbaar vervoer binnen de stad. Je bent dus genoodzaakt een taxi te nemen om je bestemming te bereiken. Bovendien doet de trein er veel langer over dan een bus.

Bus

Vanwege de nieuwe snelweg ben je in ongeveer vier uur vanuit Rangoon in Naypyidaw met de bus. De hoofdstad is ook aangesloten met busverbindingen van en naar Mandalay, Bagan (Nyaung U) en het Inle meer (Nyaung Shwe).

Een busticket koop je op het busstation of reserveer je bij de receptie van je hotel. Naypyidaw heeft drie stations verspreid door de stad en de meeste bussen zullen ze alledrie of minstens twee bezoeken. Vanaf het station neem je de taxi naar je eindbestemming.

Vliegtuig

Na de verplaatsing van de regering werd het nabijgelegen vliegveld Ela omgedoopt tot het Nay Pyi Taw International Airport. Het vliegveld ligt zo’n 15 kilometer buiten de stad en ontvangt vliegtuigen uit binnenlandse bestemmingen als Rangoon en Mandalay. 

Internationale vluchten zijn er onder andere uit Bangkok in Thailand en Kunming in China. Net als het trein- en busstation bereik je het vliegveld alleen met de taxi. Een enkeltje kost zo’n 30 Amerikaanse dollar.

De meeste en goedkoopste vliegtickets van en naar Naypyidaw vind je op Skyscanner.

Een man op een verlaten weg in Naypyidaw

Wil je deze Naypyidaw reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email