Qeshm

Prachtig eiland in de Perzische Golf. Ontdek Qeshm!

Het grootste eiland van de Perzische Golf is een prachtige plek. Qeshm heeft surrealistische valleien, bizarre grotten en mangrovebossen vol fauna. Het eiland is daarom de perfecte bestemming voor natuurliefhebbende reizigers in Iran!

Qeshm stad is de grootste plaats op het eiland en de haven is voor de meesten hun eerste kennismaking met Qeshm. De stad zelf heeft buiten de levendige bazaar en een verlaten Portugees kasteel uit de 16e eeuw weinig bezienswaardigheden.

Grote bezienswaardigheden vind je wel verspreid over het eiland. Omdat Qeshm een lengte van 150 kilometer heeft is een auto noodzakelijk. Je kan dan het beste een taxi voor de hele dag huren, omdat je onderweg niet altijd veel verkeer meer tegenkomt. 

Laat de taxi zeker stoppen bij de Valley of Stars, niet ver van Qeshm stad. Deze prachtige vallei met surrealistische formaties is de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken. De plek sluit om 7 uur, maar door de vroege zonsondergang heb je meestal voldoende tijd om op tijd terug te keren naar het parkeerterrein.

Valley of Stars op Qeshm eiland in Iran

Foto: Ninara

De mangrovebossen van Qeshm

In het centrum van het eiland, tussen Qeshm en het vasteland van Iran, ligt het Hara Mangrovebos. Dit is het grootste mangrovebos in de Perzische Golf en een paradijs voor natuurliefhebbers. Het bos maakt net als grote delen van het eiland deel uit van het door UNESCO aangewezen Global Geopark. Behoud en duurzame ontwikkeling staan hier daarom centraal.

Het mangrovebos bezoeken met een boottour is een aanrader. In het bos kan je 150 verschillende soorten vogels tegenkomen en in het water zwemmen meerdere soorten dolfijnen, bruinvissen en schildpadden. Zorg dat je er bij hoog water bent, want bij laag water varen de bootjes meestal niet.

Een bootje kan je makkelijk regelen in Laft. Dit plaatsje is het aankomstpunt van de ferry uit Bandar-e Pol en heeft meer charme dan Qeshm stad. De windtorens van Laft doen denken aan Yazd en zijn het beste te fotograferen vanaf de heuvel bij het Portugese Naderi Fort.

Het Hara mangrovebos op het eiland Qeshm in Iran

Foto: Ninara

Canyons en grotten

Reis je verder naar het westen dan vind je nog twee bijzondere bezienswaardigheden. De eerste is de Chahkooh Canyon, een netwerk van nauwe door water gecreëerde kloven. De afwisseling van scherpe hoeken en gladde vormen geeft een spectaculair aanzicht. Neem een gids mee voor een geweldig uitzicht over de vallei.

Dan is er nog de Salt Dome met de Namakdan grot, de langste zoutgrot ter wereld. De opmerkelijke grotten bevatten zoutkristallen en duizenden stalactieten van zout. Je kan de eerste grot gratis bezoeken en je krijgt een hoofdlampje mee voor de verlichting. Ook hier is het hebben van een gids aan te raden.

Wil je meer eilanden rond Qeshm verkennen? Hengam eiland is makkelijk te bereiken vanaf het plaatsje Shibderaz. Het eiland is de beste duikplek rond Qeshm en de stranden zijn prachtig, maar hier mogen alleen mannen zwemmen. Vanaf Qeshm stad bereik je per boot ook Hormoz. Nog zo’n eilandje met een prachtige natuur.

Vallei op het eiland Qeshm in Iran

Foto: Ninara

Overnachten op Qeshm eiland

De meeste accommodaties op Qeshm eiland vind je in Qeshm stad. Het gaat dan voornamelijk om wat resorts en hotels in het midden en hoge segment. Buiten Qeshm stad vind je verspreid over het eiland goedkope homestays.

Wij raden een verblijf in een van de homestays aan. Dit is de beste manier om in contact te komen met lokale families en de manier van leven op het eiland. De homestays zijn bovendien goedkoper dan de opties in de stad en je kan er vaak heerlijke maaltijden krijgen.

Helaas staat er op de bekende boekingssites geen online aanbod voor Qeshm, dus je moet boeken bij aankomst of vooraf een telefoontje plegen of een mailtje sturen. In de Lonely Planet van Iran staan een aantal goede en betaalbare accommodaties voor Qeshm.

Verlaten strand op het Qeshm eiland in Iran

Foto: Ninara

Hoe kom je op Qeshm eiland?

Boot

Vanaf het vasteland van Iran bereik je Qeshm stad per boot in Bandar Abbas. In de Shahid Haqani Passenger Port pak je een speedboot (30 minuten) of ferry (60 minuten). Je ticket kost minimaal 130.000 rial. Voordat je een ticket mag kopen moet je wel je Iraanse visum laten zien.

Bus

Ben je nog niet in Bandar Abbas, dan kun je het beste een directe bus naar Qeshm pakken. Deze bussen pakken ook de ferry in Bandar Abbas of in Bandar-e Pol, maar zijn goedkoper dan zelf de overtocht regelen.

Er zijn onder andere directe bussen vanuit Shiraz en Yazd. Beide doen ongeveer 10 uur over de rit, waardoor je het beste een nachtbus kan nemen. Is er geen directe bus naar Qeshm, dan moet je natuurlijk eerst een bus naar Bandar Abbas regelen.

Vliegtuig

Qeshm heeft met het Qeshm International Airport ook een internationale luchthaven, al blijft het buitenlandse gedeelte beperkt tot vluchten van en naar Dubai. Wel zijn er veel binnenlandse vluchten uit vrijwel alle grote plaatsen in Iran.

Je kan per vliegtuig Qeshm bereiken uit onder meer Teheran, Shiraz, Isfahan, Tabriz en Mashhad. De vluchten uit Teheran vertrekken altijd vanaf het oude vliegveld Mehrabad, terwijl je in Teheran waarschijnlijk bent aangekomen op Imam Khomeini International Airport. Let hier dus op als je van Teheran naar Qeshm wilt vliegen.

Momondo is je beste optie voor het vinden van een vlucht van en naar Qeshm.

Dolfijnen in het water bij het Qeshm eiland in Iran
Foto: Ninara

Wil je deze Qeshm reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran