De ideale reisroute door Azerbeidzjan, Georgië en Armenië

Ben je jouw reis naar de Kaukasus aan het plannen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben de ideale Kaukasus reisroute door Azerbeidzjan, Georgië en Armenië voor je samengesteld. In ongeveer twee tot drie weken trek je zo langs alle hoogtepunten, de mooiste natuur en de leukste steden van deze voormalige sovjetrepublieken.

De ideale reisroute door de Kaukasus. Backpacken in Azerbeidzjan, Armenië en Georgië
In twee tot drie weken trek je langs alle hoogtepunten van de Kaukasus.

Wij raden je aan om jouw reis door de Kaukasus in Azerbeidzjan te beginnen. Een vlucht naar Bakoe is meestal goedkoper dan naar Jerevan en zo houd je de mogelijkheid nog open om via Armenië naar Nagorno-Karabach te gaan. Na een bezoek aan deze regio kom je Azerbeidzjan namelijk niet meer binnen. Je reis in Tbilisi beginnen kan natuurlijk ook. De vlucht is dan meestal het goedkoopste, maar vanwege de gesloten grenzen tussen Azerbeidzjan en Armenië zal je dan meermaals terug moeten gaan naar Georgië.

In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, kun je in ongeveer twee tot drie dagen de belangrijkste bezienswaardigheden zien. Bezoek de oude stad en het geweldige Heydar Aliyev Center van Zaha Hadid en maak eventueel een dagtrip naar Gobustan. Daarna reis je door naar Sheki, waar je één of twee dagen het leven buiten de stad in Azerbeidzjan zal beleven. Hoogtepunten zijn het Paleis van de Sheki Khans en de oude karavanserai. 

Hierna ga je de grens met Georgië over en bezoek je Signagi, een charmante plaats in de wijnregio Kakheti. Na een overnachting in Signagi trek je door naar Tbilisi. Laat je hier twee tot drie dagen onderdompelen in de beste restaurants en musea. Omdat de hoofdstad van Georgië een regionale hub is zal je een aantal keer hier terugkomen, bijvoorbeeld na het bezoeken van Kazbegi in het noorden. Hier moet je absoluut de hike naar de Gergeti Trinity kerk maken! Vanuit Tbilisi kan je ook een dagtrip maken naar David Garedzja. Dit is een uit de rotsen gehouwen klooster in de prachtige heuvels nabij Azerbeidzjan.

Groene bergen in het Kazbegi National Park met backpackers in Georgië
In de omgeving van Kazbegi, in het noorden van Georgië, kun je prachtige wandelingen maken.

Vervolgens is het de beurt aan Armenië, waar je de hoofdstad Jerevan zal bezoeken. Verblijf hier één tot twee nachten. Een bezoek aan het Armeense genocide monument is een must!

Maak ook dagtrips naar de Tempel van Garni en de kloosters van Geghard, Khor Virap en Noravank. Het is ons gelukt om deze vier bestemmingen met een taxi in één dag te bezoeken.

Op de terugweg van Jerevan naar Tbilisi kan je ervoor kiezen om je reis op te breken in Dilijan, het Zwitserland van Armenië, of aan het Sevanmeer.

Eenmaal terug in Tbilisi kan je je reis vervolgen naar Gori, de geboorteplaats van Stalin. Zijn geboortehuis is getransformeerd in een bizar museum. Daarna kun je kiezen om terug te vliegen vanuit Tbilisi of door te reizen naar Kutaisi, met de beroemde kathedraal, of Batumi aan de Zwarte Zee. Op de internationale luchthavens van deze twee steden kun je vaak ook goedkoop terugvliegen naar Nederland.

Het klooster van Geghard en groene bergen
Het deels uit de rotsen gehouwen klooster van Geghard in Armenië.

Wil je meer weten over de bestemmingen in deze reisroute, bijvoorbeeld onze hostelaanraders of hoe je er kan komen, klik dan door op een van bovenstaande bestemmingen in de tekst.

In de Lonely Planet van de Kaukasus, met Georgië, Azerbeidzjan en Armenië in één gids, vind je nog meer reisroutes.

Wil je deze reisroute door de Kaukasus delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email